Google će prikazati novi servis za merenje prodaje u prodavnicama kojim će praćenje navika korisnika moći da obavlja i u svakodnevnim situacijama a ne samo na internetu. To se dešava u sklopu najnovijeg pokušaja Googla da proda još više digitalnih oglasa.

Alatka za praćenje će skenirati najveći broj transakcija s kreditnim i debitnim karticama da bi Google automatski obaveštavao prodavce kada njihove digitalne reklame rezultiraju u kupovinama u tradicionalnim prodavnicama.

Google veruje da će podaci pokazati uzročno-posledičnu vezu između reklama na internetu i prodaje van njega što bi, ako uspe, moglo ubediti trgovce da povećaju budžete za digitalni marketing. Google već ima najveću mrežu za oglašavanje na internetu koja je donela 79 milijardi dolara prihoda u 2016.

Kompanija se takođe trudi da osposobi računare za učenje tumačenja podataka, u čemu su velika pomoć baze podataka Guglovog pretraživača i veb brauzera Chrome o interesovanjima i navikama korisnika.

Alatka za praćenje prodaje u radnjama će putem Guglovih računara povezivati klikove korisnika na onlajn reklame sa kupovinama putem kreditnih i debitnih kartica.

Google je saopštio da zahvaljujući partnerstvima sa drugim kompanijama koje prate podatke ima uvid u oko 70 odsto transakcija putem platnih kartica, tako da i dalje neće moći da zabeleži svaku kupovinu te vrste a nikako ne može znati kada ljudi nešto kupuju gotovinom.

Agencije za zaštitu privatnosti brinu i digitalni dosijei koje je Google sastavio za oko milijardu korisnika pretraživača i drugih servisa poput Gmail-a, YouTube-a i mobilnog operativnog sistema Android. Korisnici imaju mogućnost da ograniče praćenje i biraju kakve reklame će gledati.

U saopštenju Google-a se navodi da iako će kompanija moći da identifikuje vezu između klika na reklamu i kasnije kupovine karticom kupci će ostati anonimni, kao i da njihovi lični podaci neće biti deljeni sa oglašivačima.

Izvor: Beta