Konkurisali ste za posao u dobroj kompaniji. Poslali ste CV, i nakon dve nedelje Vam stiže poziv od te iste kompanije da prisustvujete razgovoru za posao. Obzirom da Vam je jako važna sama činjenica da nađete ili možda promenite posao naravno da nećete otići nepripremljeni na razgovor. Ovde su najčešća pitanja koja Vam mogu biti postavljena  na razgovoru za posao.

1. Kažite nam nešto o sebi?

Ovo je sigurno prvo pitanje koje će Vam biti postavljeno. Poslodavac želi da Vas upozna. Jer sasvim je sigurno da ćete sa kolegama provoditi najveći deo dana. Zbog toga je njima jako važno kakva ste osoba. Budite pozitivni i nasmejani, pokušajte da sakrijete tremu. Važno je da Vaši odgovori budu vezani za sam posao. Nemojte zalaziti u detalje o svom privatnom životu.

2. Šta bi za Vas bio posao iz snova?

Ukoliko se  Vaš odgovor na ovo pitanje ne uklapa sa odgovornostima koje biste imali sa pozicijom za koju ste konkurisali nećete proći dobro. Morate znati šta želite. Jer samo strast prema poslu koji radite može učiniti da isti bude perfektno odrađen. Zato, ako niste sigurni da bi se Vaš odgovor dopao poslodavcu, bolje se držite šema, „Važno mi je prijateljsko okruženje“ itd. Diplomatski odgovori su nekad mnogo bolji od iskrenih.

intervju za posao, najčešća pitanja

3. Zašto ste napustili prethodni posao?

Ono što nikako ne smete odgovoriti na ovo pitanje je: “ Pa znate imao sam jako temperamentnog šefa, nisam mogao da podnesem pritisak, nismo se dobro slagali“. Nikako, nikako, nikako! Zar ima divnih šefova. Naravno da nema. I naravno da morate da prihvatite tuđi autoritet, dok Vi ne postanete autoritet 😉 Najbolje je da Vaš odgovor bude „Tražim veće mogućnosti za sebe, bio sam ograničen na prethodnom poslu, a mislim da imam jako puno ideja a pogotovu inicijative.“ PUN POGODAK! Recite mu ono što želi da čuje.

4. Koje su Vaše slabosti?

Nemojte počinjati sa nabrajanjem svih slabosti Vaše ličnosti. Recite nešto što je zanemarljivo. „Pa znate, jako puno vremena mi treba da se spremim za posao. Ustajem dva sata ranije da bih stigao na vreme.“ Čak je to možda i slabost onoga sa kim razgovarate, pa i on podeli sa Vama svoje iskustvo. Tako vaš razgovor ide u pravom smeru.

5. Šta smatrate svojim prednostima?

Razmislite koje su Vaše prednosti, sposobnosti. Ako imate prethodno iskustvo, na ovo pitanje i te kako imate šta da odgovorite. Setite se onoga što ste voleli na prethodnom poslu, i uspešno obavljali. Slobodno navedite primer neke teške situacije koju ste uspeli da rešite. Recite da ste strpljivi, posvećeni, uporni, da volite rad u stresnim uslovima.

6. Šta znate o našoj kompaniji?

Pre nego što odete na intervju, dobro proučite sajt kompanije kao najbolji izvor informacija o istoj. Potrudite se da pročitate i najsitnije detalje. Ukoliko lično poznajete nekog unutar kompanije porazgovarajte o nekim detaljima na koje bi trebalo obratiti pažnju.

7.  Zašto da izaberemo baš Vas?

Smirenim tonom pošaljite poruku da Vam treba posao onoliko koliko Vi trebate kompaniji. Nemojte nikako upoređivati sebe sa ostalim kandidatima. Pokažite da Vam je čast što ste pozvani na intervju, kako bi oni uvideli koliko je Vama stalo do pozicije za koju ste konkurisali. Takođe ovde oni treba da osete koliko je za Vas njihova kompanija važna, mnogo važnija od drugih, pa ste upravo i kod njih konkurisali.

8. Da li sebe smatrate uspešnim?

Recite, DA! Uspeh ne znači sticanje kontrole nad čitavim svetom. Možete biti uspešan student, možete imati uspešnu karijeru, možete biti uspešan roditelj. Sve je u samom načinu viđanja sebe. Govorite o dostignućima koje ste postigli i na koje se ponosite. To zapravo govori o Vama i Vašem karakeru kao i o zrelosti Vaše ličnosti. Zadovoljan čovek je srećan čovek!

9. Zašto ste bili nezaposleni tako dugo?

Recite da ste radili na sebi. Pohađali kurseve (ponesite sertifikate ukoliko ih posedujete), usavršavali svoja znanja. Napomenite da ste se bavili freelance poslovima, volontirali bez nadoknade. Nemojte reći da ste tražili posao a daVas niko nije pozvao na intervju dok ste Vi strpljivo sedeli i čekali. Ne samo da morate da kažete da ste radili na sebi, već morate stvarno raditi na sebi. Nemojte gubiti vreme.

10. Šta bivše kolege kažu o Vama?

Sećate se komplimenata od strane Vaših kolega na poslu, slobodno ih pomenite. Naravno nemojte preterivati. Budite skromni. Na društvenim mrežama kao što je linked in, postoji mogućnost da Vas kolege opišu u kratkim crtama, kakvo je njihovo iskustvo u radu sa Vama. Pa ako Vam je neprijatno da se hvalite možete čak i pokazati kratak tekst koji je neko napisao o Vama. Danas čak i ne morate po preporuke, kad ih možete imati u pametnom telefonu.

Intervju za posao, najčešća pitanja

11. Koliko dugo očekujete da ćete raditi za nas?

Nemojte biti direktni, tako što ćete reći „Planiram da radim kod Vas 5 godina“. Odgovor kao na primer  „Sarađivaćemo dok god obe strane budu zadovoljne“ je odličan. Time ste dokazali da ćete se truditi a sa druge strane želite da taj trud bude nagrađen.

12. Da li smatrate da ste prekvalifikovani za ovu poziciju?

Pokušajte da ubedite poslodavca da ste Vi pravi za taj posao. Ne izražavajte bilo koju vrstu sumnje u svoje potencijale tako što ćete govoriti sa dozom nesigurnosti.

13. Da li ste timski igrač?

Da, Vi jeste timski igrač. To je ono što kompanija želi da čuje. Morate biti komunikativni, otvoreni za saradnju sa kolegama. Na kraju se samo timski uspeh i računa. Sebičnost Vam neće pomoći. Vaše kolege Vam nisu konkurencija, već neko od koga možete da naučite nešto novo kao i oni od Vas. Morate prihvatiti činjenicu da će u timu biti onih koji manje rade i onih koji više rade a na kraju uspeh je zajednički. Ali verujte svaki, trud biva nagrađen.

14. Koju poziciju preferirate kada radite u timu na nekom projektu?

Recite da ste fleksibilni i da Vam nije bitno da li ste lider (iako jeste 🙂 ) ili ste neko ko prati lidera. Ukoliko kažete da volite da budete lider zvučaćete sebično, a ukoliko kažete da više preferirate da budete neko ko će slušati uputstva zvučaćete kao neko ko ne voli da preuzima odgovornost, a to nije dobro.

15. Šta Vas može iznervirati kod kolega?

Ovo je stvar percepcije. Ne morate preterano dugo da objašnjavate šta Vam smeta kada su kolege u pitanju. Recite da niste svađalica i da Vam smeta kada se problemi rešavaju svađom a ne razgovorom.

16. Da li Vam je važniji novac ili posao?

Recite da Vam je važno i jedno i drugo. Nemojte biti previše ljubazni, a ni neko ko više naginje ka jednom ili drugom. Posao je važan, a novac je dokaz da dobro radite isti.

17. Šta je za Vašeg prethodnog supervizora Vaša najveća prednost?

Ovde Vam je neophodan konkretan primer određene situacije. Pismo preporuke je jako bitno. Na taj način poslodavac stiče širu sliku o Vama i vašim potencijalima.

18. Koliko ste spremni da radite pod pritiskom?

Recite da je stres nešto što Vas pokreće. Opišite konkretnu situaciju kako ste reagovali u istoj i uspešno rešili problem.

19. Šta Vas motiviše da posao uradite što bolje?

Nemojte reći „novac“. To će Vam svakako umanjiti šanse. Pomenite neku pozitivnu stvar kao na primer, dobro poslovno okruženje, disciplina, integritet.

intervju za posao

20. Kada češ sebe smatrati uspešnimu u ovom poslu?

Kratko i jasno: “ Kada kvalitativno i kvantitativno dostignem cilj koji sam sebi postavio, i dođem do više pozicije“. Na ovaj način pokazujete koliko Vam je važno da usavršite svoja znanja, a da sa druge strane to bude i nagrađeno.

21. Šta ste naučili iz prethodnih grešaka?

Nemojte reći da nikad niste grešili. Pa svi grešimo. Zato pametno navedite situaciju u kojoj ste Vi bili krivi, i recite da ste svesno prihvatili odgovornost i posledice za ono što je urađeno.

22. Koja su Vaša očekivanja kada je naša kompanija u pitanju?

Recite da kompaniju vidite kao ogromnu mogućnost da steknete još veća praktična znanja, da se što bolje usavršite, da budete deo važnih projekata i aktivno učestvujete u njima, recite da očekujete lepu saradnju sa kolegama kao i radnu atmosferu, kao i da ćete jednog dana napredovati do još bolje pozicije.

23. Kako podnosite kritike?

Recite da je kritika najbolji način da se nešto popravi. Kažite da kritiku ne shvatate lično i da razumete namere iste. Možete navesti situaciju u kojoj ste Vi bili predmet kritike.

24. Šta radite u slobodno vreme?

Opišite Vaše slobodno vreme. Navedite hobi, čime se bavite kada niste na poslu. Da li volite da trenirate, čitate, pišete kuvate itd.

25. Da li imate pitanja za nas?

Ovo je obavezno pitanje na kraju razgovora. Spremite pitanja. Sigurno imate nešto što vas zanima a da eksterno niste mogli da dobijete informaciju. Ovo Vam i te kako povećava šanse. Jer ostavlajte utisak zainteresovane osobe.

SREĆNO!