Gmail je jedan od email servisa koji se najviše koristi. Prema poslednjim podacima istraživanja, elektronsku poštu preko ovog servisa čita i šalje više od milijardu ljudi širom sveta. Oni oko kreiranja maila i provere pristiglih e poruka provedu oko 10 sati nedeljno.

Ako ste i Vi jedan od korisnika Gmail-a otkrivamo vam nekoliko njegovih funkcija za koje možda niste znali da postoje, a koje vam mogu biti od velike koristi.

make-email

 1. Undo send (poništi slanje)

Da li ste znali da je ovo moguće u Gmail-u? Koliko puta ste poslali email pogrešnoj osobi i neprijatno vam je. Funkcija „Undo send“ je spas u zadnji čas. Omogućava da poništite slanje u roku od 30 sekundi nakon što ste ga poslali.

Da biste aktivirali ovu funkciju potrebno je da:

 • Kliknete na Podešavanja (Settings) koja se nalaze u gorenjm desnom uglu ekrana Gmail-a,
 • Izaberete „Undo send“ ili „Opozovi slanje“ i štiklirate Enable odnosno Omogući (Enable)
 • Podestie vremenski rok u kom možete poništiti slanje email-a
 • Sačuvajte promene

slika 1

 1. Slanje i primanje email-a za kasnije

Želite da pošaljete email u neko određeno vreme a znate da tada nećete biti u mogućnosti? Postoji rešenje i za to. Naime, Chorme dodatak „Boomerang“ će Vam to omogućiti. Kada ga instalirate, pojaviće se crveno dugme „Poslati kasnije“ (Send Later). Pomoću ove opcije možete da odredite vreme kada će elektronsko pismo biti poslato, ali i da odložite primanje emaila za neko određeno vreme.

slika 2

 1. Desktop obaveštenja o primljenim mailovima

Čekate neki važan mail, a morate da radite nešto drugo na računaru? Nema problema. Gmail omogućava da podesite primanje obaveštenja o prispelim e-porukama na (desktop) radnoj površini.

 • Otvorite Podešavanja (Settings), a potom pronađite i omogućite obaveštenja na radnoj površini (Desktop Notifications). Imate mogućnost da izaberete da primate obaveštenja o svim e-mail porukama ili samo o onim koje Gmail smatra važnim.

slika3

 1. Zadaci – Tasks

Možete niste znali ali Gmail može služiti kao jednostavan kontrolor zadataka (task manager), odnosno kao podsetnik za popis obaveza. U gornjem levom uglu kliknite na “Gmail” i izaberete zadatke (task). Novi popup prozor će se pojaviti dole desno. Ako želite da vas Gmail podseti na vaše obaveze unesite datume kada želite da vas obavesti.

 1. Prečice za brže slanje e-pošte

Ako često koristite prečice jer ne volite da pomerate ruku za svaki klik na miš ovo će Vam se dopasti.

 • Ctrl + Enter (poslati poruku)
 • Ctrl + . (napred na sledeći prozor)
 • Ctrl + Alt + c (Dodaj Cc)
 • Ctrl + Alt + b (dodati Bcc)

slika4

BONUS FUNKCIJE: 

 1. Zvezde (Stars) – Da, sa zvezdama možete da označite najvažnije emailove kojim bi se kasnije vratili. Standardna zvezda je žuta, ali možete da izaberete i druge koje vam se nude u Podešavanjima (Settings). Ako dnevno dobijate i po 100 mailova ova opcija će Vam biti od koristiti za lakši pregled pristigle pošte.
 2. Dva naloga Gmail-a da budu otvorena u isto vreme – Potrebno je da kliknete na vašu email adresu u gornjem desnom uglu, zatim da odaberete Dodaj Nalog (Add account). To će vam otvoriti novi prozor gde se možete prijaviti na svoj drugi Google mail. Ako koristite Google Chrome nećete morati stalno da dodajete drugu email adresu, jer Gmail pamti to kao trajnu opciju.