Instagram je brzo prerastao iz jedne aplikacije za editovanje fotografija na iOS uređajima u ogromnu društvenu mrežu sa preko 500 miliona mesečno aktivnih korisnika, od kojih je 300 miliona aktivno svakog dana.

Za veliki broj brendova, Instagram predstavlja jedan od ključnih alata za povezivanje sa klijentima na jednom ličnijem nivou, kroz vizuelni sadržaj i kratke video snimke koji pokazuju šta se dešava iza kulisa.

Kiki Von Glinou, direktorka analitike u The Huffington Post-u i kreatorka njuzletera #DoItForTheInsta, podelila je 5 saveta za preduzetnike ali i sve druge kako da vaš brend bude najbolji na Instagramu.

1.Definišite svoj brend

Von Glinou kaže da je prvi, najvažniji i najteži korak da osmislite šta je ili ko je vaš brend. To uključuje promišljanje ko je vaša ciljna publika, i šta ćete im nuditi, da biste bili sigurni da dajete neku vrednost. Zapitajte sebe ko ste vi odnosno ko želite da budete, i kakvo bi to predstavljanje sebe ili brenda trebalo da bude da bi se dobila i zadržala publiku koju želite?

Imajte u vidu i činjenicu da 90% korisnika Instagrama je mlađe od 35 godina starosti, što predstavlja jednu od interesantnih smernica za upravljanje korporativnim Instagram nalogom. O neverovatnim činjenicima o Instagramu pročitajte OVDE.

Pomognite vašim pratiocima i potencijalnim pratiocima da odmah razumeju šta vi to nudite. Publika će tako znati gde da potraži preporuke restorana u nekom gradu, najnovije vesti, najbolja mesta koja treba posetiti i slično,“ savetuje Von Glou.

2. Ne ustručavajte se

Često se novi korisnici Instagrama ustručavaju da koriste haštegove, misleći da će izgledati jadno ako ih budu suviše upotrebljavali. Ali, kako kaže Von Glinou, haštegovi su ključni kada želite da vas neko „otkrije“ na Instagramu.

Jedan od ključnih načina da vaš nalog ima više pratilaca jeste da smisleno koristite haštegove, i da se, pre svega, ne ustručavate da to uradite,“ zaključuje ona.

Da biste dobili ideju koje haštegove da koristite za svoju misiju, proverite tagove koji su korišćeni na profilima sličnim vama. Onda ukucajte tagove u pretragu da vidite povezane tagove. Ako skrolujte kroz predloge, možete da pronađete mnogo sličnih i povezanih tagova.

Probajte neke od tagova da vidite ima li pomaka u lajkovima i broju pratilaca. Kladim se da ima!“ kaže Von Glinou.

3. Angažujte se

Možete da imate najbolji profil na Instagramu, sa najboljim vizuelnim postovima, ali ako se ne angažujete, ne uključujete se u zajednicu, ne komentarišete, lajkujete, ne istražujete, onda se za vaš profil nikada neće čuti!“ isključiva je Kiki Von Glionu.

Kako da izgradite zajednicu pratilaca? Najbolje je da identifikujete prave influensere, i aktivne naloge koje ste prepoznali kao slične vama ili kao deo idealne publike, i da posvetite više vremena povezivanju sa njima.

Pratite ih, lajkujte njihove fotografije i komentarišete često, i najverovatnije će vam vratiti sve to istom merom.

Ovakvu povezanost i interakciju videće i ostali korisnici.

4. Budite dosledni

Instagram nije „namesti i zaboravi na to“ platforma. Za raliku od drugih platformi, gde postoje alati za zakazivanje postova i automatizacija, Instagram zahteva konstantu i konzistentnu aktivnost. Von Glinou preporučuje da postujete bar jednom dnevno, kao i da se stalno uključujete u zajednicu – lajkovanjem, komentarisanjem i praćenjem.

5. Unakrsna promocija

Instagram ne opstaje u nekom „balonu“, odsečen od stvarnih, životnih kontakata.

Napravite povremena Instagram partnerstva sa svojim prijateljima koji imaju sličnu „estetiku“ na Instagramu kao i vi“ predlaže Van Glinou i dodaje da je sasvim prirodno i normalno da se povremeno promovišete međusobno. „Počnite Instagram priču na jednom profilu i onda ohrabrite pratioce da završe tu priču na drugom profilu, ili postavite video sa drugog profila na vaš kao preporuku.

I da zaključimo, na Instagramu kao društvenoj mreži koja broji pola milijarde mesečno aktivnih korisnika, sigurno je i deo vaše publike. Sve zavisi od vašeg digital marketing pristupa, a ne proizvoda koji nudite.

Izvor: BIZLife