Blog je nastao kao spoj dve reči, web” (mreža) + “log” (unos, dnevnik). Blog možete uporediti sa onlajn dnevnikom ili albumom, gde onaj koji ga piše iskazuje mišljenje bez ikakvih ograničenja. Pojedinac koji piše svoj blog, naziva se bloger, a pojedinci – blogeri.  Blog sadržaji mogu biti lični, organizacijski ili u biznis varijanti.

Naime, većinu blogova čine lični blogovi, odnosno mišljenja o tehnologiji, sportu, modi, muzici, hrani itd. Organizacijski blog uređuju firme i kompanije, kao način komuniciranja sa svojim klijentima, saradnicima, čitaocima. Treću vrstu blogova čine oni koji su napravljeni u svrhu zarađivanja novca, bilo da je reč o reklamiranju ili putem prodaje i promocije određenog proizvoda ili usluge. Lični blog se, takođe, može podvesti pod ovu grupu, kada osoba koristi blog kako bi ostvarila prihod ili kao sastavni deo svog posla.

BlogOvanje

Najpoznatiji blogeri ocenjuju blog kao učionicu, online identitet, promociju, izazov. Ono što je najvažnije bloger može biti bilo ko. Svako ko ima ideju o čemu bi pisao i malo slobodnog vremena da to sve pretvori u blog.

Na Internetu postoje CMS platforme koje su najbolje za početnike, besplatne i vrlo lake za korišćenje. Potrebno je samo da otvorite nalog, uredite ga i počnete sa pisnjem. Ko zna, to može jednog dana da postane ozbiljan web sajt, vi profesionalan bloger, a blog vaša lična karta, CV koji će sigurno biti orginalan.

KAKO ZARADITI OD BLOGOVANJA  

Svaki treći web sajt na svetu je blog. Tri od četiri internet korisnika redovno čitaju blogove. Svakog dana objavi se blizu 3.000.000 blog postova. Od 2012. do danas podaci o broju blogera variraju. Uzevši u obzir sve dostupne podatke – na svetu postoji između 350 miliona i pola milijarde blogova.

Jedan od najpoznatijih blogera u Srbiji i šire, Dragan Varagić, kaže da je konkurencija blogera ukoji pišu na engleskom jeziku velika, ali da u našoj zemlji nema mnogo kvalitetnih blogera. To je ujedno i prednost, jer ima mesta da blogeri i ovde počnu da zarađuju, kaže Varagić. Procenjuje se da u Srbiji postoji oko 500.000 blogova. Međutim, svega 400 blogova je uspešno odnosno kvalitetno i od čega bloger može da živi.

istock

Oblast koja se razvija u blogovanju i od koje se u budućnosti može živeti u Srbiji je, prema proceni Dragana Varagića, tzv. native advertajzing.  Ova vrsta reklamiranja podrazumeva sponzorisane, naručene ali kvalitetne i zanimljive tekstove u kojima se direktno ne pominje kompanija i njeni proizvodi ili su u pitanju informativni, promotivni i prodajni sadržaji.

Prema „blogometru“, koji je pokrenula jedna PR agencija, svaki peti bloger u regionu napisao je sponzorisan post (više od 25%). Na primer, Koka kola je izabrala nekoliko blogova u Srbji i regionu  na kojima se reklamirala, uglavnom kroz tekstove o zdravoj ishrani.

Writer(or blogger)

ZA BLOGERA JE NAJVAŽNIJA RELEVANTNOST

Uspešan bloger mora biti uporan, da bude originalan, relevantan, da piše redovno i da neguje svoju publiku. Blog se može unovčiti, ali to nije moguće na brzinu, jer prema narodnoj izreci, koja i ovde važi,  nema hleba bez motike.

Najbolje efekte blogeri imaju ako povežu blog sa društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Youtube. Samo na taj način blogeri dobijaju reputaciju, nove kontakte i stalnu publiku.