KAKO DO PREKVALIFIKACIJE?

Ukoliko ste mladi i imate želju, vreme i novac, možete upisati fakultet. Za visokoškolsko obrazovanje će vam trebati između 3 i 6 godina u zavisnosti od programa fakulteta i propisane dužine studiranja. Pošto je je naš sistem školovanja takav da uključuje malo prakse, naročito kada su u pitanju ekonomski i pravni fakultet, po završetku studija nećete biti spremni za rad.99 % poslodavaca će vam tražiti iskustvo koje nemate. Kako, onda, da se osposobite za posao odmah nakon školovanja?

zanimanja800px

Najpraktičniji modeli prekvalifikacije su obuke i kursevi. Zahvaljujući njima brzo ćete naučiti praktičan rad i biti spremni da odgovorite zahtevima poslodavaca, a da nemate nijedan dan radnog iskustva.

Obuke i kursevi ne zahtevaju puno vremena, jer u proseku traju nekoliko nedelja, a nauče se praktične veštine, mnogo više nego na fakultetskim predavanjima. Na kursevima predavači su maksimalno posvećeni polaznicima jer se praktične vežbe odvijauju na realnim primerima u firmama sa kojima imaju zaključene ugovore o saradnji.

radnici_627x344

Prednosti obuke su i te što sada polaznici mogu da uče na daljinu, odnosno ne moraju da budu u učionici, već mogu da slušaju i gledaju predavanja online, kao što je to slučaj u školi Eduka plus. U centrima za poslovne veštine se organizuju i seminari i webinari, ukoliko je potrebno da se edukuju brzo i konkretno u nekoj oblasti.

KOJE ZANIMANJE IZABRATI? 

Prilikom izbora zanimanja morate se voditi onim što se traži na tržištu rada. Trenutno su njatraženiji programeri, ali za njima odmah idu finansijski analitičari i knjigovođe. To je jako dobro za one koji su rešili da se prekvalifikuju, jer je ova zanimanja moguće steći preko kurseva i obuka, čak i ako nisu iz te branše i da budu spremni za nove poslovne izazove.

1435650158-6-fotolia-kurhan-business-people

ŠTA DOBIJATE PREKVALIFIKACIJOM?

Pored novog zanimanja i mogućnosti za novi posao možete steći i nove saradnike i poznanike, što vam otavara mnoga vrata. Možete promeniti način i stil života, steći samopouzdanje.Osim novog profesionalnog identiteta, prekvalifikacija može značiti i novo zaposlenje, novi krug prijatelja i saradnika itd, pa i novi stil života.

Bez obzira o kojoj vrsti prekvalifikacije se radi, preporuka je da pratite oglase za posao, da vidite da li želite da se bavite time, jer nije svrha ni raditi bilo šta. Suština je da izaberete nešto aktuelno i da se u odnosu na svoje kvalitete osposobite za tražena zanimanja.