Sledeća najveća tehnološka novina biće 5G tehnologija, smatra izvršni direktor švedske telefonske kompanije Ericsson, Hans Westberg.

Hans Westberg, izvršni direktor Ericsson.

Hans Westberg, izvršni direktor Ericsson.

Kako je izjavio za Techcrunch, razvoj 5G tehnologije koja će doneti mnogo bolje performanse, ogromnu fleksibilnost, niže enrgetkse zahteve, veći kapacitet, domet, sigurnost i pouzdanost u prenosu podataka, radikalno će promeniti svet u kakvom živimo, jer će stvoriti nove šanse za primenu na novim tržištima putem potpuno novih poslovnih modela.

5G će doprineti razvoju potpuno novih tehnologija koje se oslanjaju na super brz prenos podataka, kakav još nismo zamislili. Sa razvijenom 5G mrežom,  autonomni automobili i servisi dronova za dostavu robe postaće svakodnevnica.

Kada se 5G pojavi na tržištu, na našim mobilnim uređajima radićemo stvari koje smo ranije mogli samo da sanjamo, dodaje Hans Westberg.

5g

Kada stiže 5G?

Do sada su nove generacije mobilnih tehnologija stizale svakih deset godina, kažu u kompaniji Ericsson. Dosadašnje iskustvo pokazuje da 3G i 4G standardi zavise od zemlje i operatera. Već su jasne ralizike između američkih i evropskih standarda. To može da uspori razvoj 5G, osim ukoliko se telekomunikaciona industrija ne udruži i zajedno nastupi. U svakom slučaju, proces prilagođavanja 5G tehnologije će ići brže, za razliku od 4G, ističu u kompaniji Ericsson.

Ipak, 5G tehnologija za komercijalnu upotrebu biće dostupna do 2020. godine, ali već ove i sledeće godine mobilni operateri će početi testiranja i implementaciju 5G mreže. Prvo komercijalno iskustvo 5G, kako se najavljuje, osetiće oni koji budu prisustvovali Olimpijskim igrama 2018 u Južnoj Koreji.

ericsson-5g

Revolucionarno povećanje brzine i kapaciteta uz 5G mreže

Do trenutka kada se 5G bude komercijalno koristila, možemo očekivati standardnu brzinu od 10Gbit/s. Naravno, vaš telefon ili kućni internet neće moći da se nosi sa takvom brzinom, ali će ona omogućiti bežično povezivanje za udaljene objekte ili čak zajednice.

Kompanija Ericsson već sarađuje sa više od 20 vodećih mobilnih operatora širom sveta na 5G umrežavanju i slučajevima upotrebe, uključujući 5G praktične testove u 2016. godini. Da bi se olakšala brza evolucija 5G pristupnih mreža i uspešno usvajanje servisa, kompanija Ericsson je najavila 5G dodatke, softverske inovacije koje uvode bitne koncepte 5G tehnologije u postojeće mrežne mobilne telefonije.

Predviđa se da će LTE mreža će 2019. godine biti dominantna tehnologija za mobilni pristup na globalnom nivou i dostići će ukupno 4,3 milijardi korisnika do kraja 2021. godine.

5G-phone

5G tehnologija je preduslov za razvoj umreženog društva

Paralelno, razvoj 5G mreže će obuhvatiti evoluciju današnjih tehnologija za radio pristup i uključivanje novih, globalno standardizovanih tehnologija, često na višim frekvencijama. Međutim, ključni faktor uspeha u 5G mreži neće biti samo efikasno usklađivanje novog spektra opsega, već i kombinovanje LTE mreže sa novim tehnologijama radio pristupa. To znači da će svaka država morati da manja zakone i pravila sa ciljem da razvija inforamtičko – komunikacijsku infrastrukturu, da bi se iskoristile sve prednosti novih digitalnih servisa u svim industrijama (zdravstvo, transport, edukacija, finansije).

Ključno pitanje za adekvatan razvoj 5G mreža je uspostavljanje standarda kojih bi se pridržavale sve kompanije i organizacije, ističu u kompaniji Ericcson.

Istraživanja u Srbiji pokazuju da će do 2021. godine, mobilni saobraćaj u našem regionu porasti čak 13 puta, a da će do 2050. godine, 70% svetske populacije živeti u gradovima. Takođe, broj povezanih IoT (Internet stvari) uređaja će nadmašiti broj mobilnih telefona već do 2018. godine. Osim toga, od ukupno 28 milijardi povezanih uređaja, koliko će ih biti do 2021. godine, oko 16 milijardi biće IoT uređaji.