CV JE PRVI KORAK DO USPEHA

Da biste zablistali i pokazali se u najboljem svetlu morate potencijalnog poslodavca da pogledate u oči, da ga šarmirate i zasijate od samopouzdanja. Kako biste došli do tog famoznog razgovora neophodno je da se vašem budućem poslodavcu dopadne vaš CV. Na svaki razgovor za posao se prijavi između 200 i 500 ljudi, sa pretežno sličnim kvalifikacijama i radnim iskustvom. Zato vaš CV mora da se razlikuje od mora istih. Morate biti kreativniji i smisliti svoj način za sopstvenu prezentaciju.

curriculumvitae

DOBAR CV JE OGLEDALO VAŠE LIČNOSTI

CV je prvi dokument na osnovu koga se predstavljate poslodavcu. Od kvaliteta CV-ija zavisi da li ćete proći prvi krug selekcije. Današnje tržište rada je veoma konkurentno. Zbog toga je veoma važno da svoje kompetencije plasirate na što bolji način, kako biste se izdvojili u odnosu na ostale kandidate koji apliciraju za isti posao.

Neka izaberu vas

Potrebno je da kreirate profesionalnu radnu biografiju koja će vas predstaviti kao ozbiljnu i odgovornu osobu i dati vam prednost u odnosu na ostale kandidate. To znači da je CV posrednik između vas, vaših ličnih osobina, znanja i radnog iskustva, s jedne strane, i  ponude poslodavca, sa druge strane. Poslodavac će  na osnovu CV-ija stvoriti sliku o vama, vašim veštinama, osobinama I ambicijama, i na taj način proceniti da li se uklapate u radnu atmosferu kompanije.

Može se reći da je CV dokument koji pruža informacije o vašim uspesima, dostignućama, ambicijama, jednom rečju vašim kvalitetima. Dobar CV je pola puta do intervjua za posao. CV je vaša reklama, ogledalo vaše ličnosti.

PROFESIONALNA CV FORMA

CV je skraćenica od Curriculum Vitae što znači krug života. Naravno prilikom pisanja svoje biografije ne treba “zaokružiti“ ceo život, već se treba fokusirati na deo posle završetka srednje škole. Trebalo bi da imate jedan uopšteni CV koji će u potpunosti opisivati vaše školovanje, osobine i radno iskustvo. Ne bi trebalo da bude kraći od 1 i duži od 2 A4 strane.

Prvo napišite:

  • Lične podatke: ime i prezime, datum rođenja, kontakt telefon, mail adresu
  • Školovanje je sledeći podatak koji iznosite, počev od srednje škole, zatim viša, visoka ili fakultet, šta god da imate i
  • onda pređite na radno iskustvo, od poslednjeg prema prvom.
  • Kursevi i seminari su jako poželjni. Neformalno obrazovanje vas može izdvojiti od ostalih. Rad na računaru i strani jezik su sastavni deo svake biografije. Bez njih nećete moći da konkurišete ni na jedan posao.

TRAZIS POSAO

Posebnu pažnju obratite na sliku koju postavljate. Nikako ne stavljajte sliku iz provoda, isečenu sliku na kojoj se vide delovi tela druge osobe ili u kupaćem kostimu i provokativnoj garderobi. Slikate se za CV u nekom poslovnom ambijentu.

Najbolje bi bilo kada biste svoju biografiju prilagodili traženom zanimanju ili kompaniji. Na taj način bićete bliže razgovoru. Istražite šta poslodavac konkretno želi od vas, čime se kompanija bavi, pa tako i “izfrizirajte“ svoj CV. Na primer, dodajte neki volonterski posao koji je vezan za to zanimanje.

cv-primer

Primer CV-a po evropskim standardima

NE DOZVOLITE POČETNIČKE GREŠKE U CV-iju

Neoprostiva greška u CV-iju je gramatička greška. Pogrešan padež ili “neznam, nemogu, sumljam“ vas neće dovesti do posla, to je sigurno. Takođe, kada otkucate CV proverite da nemate greške u kucanju, jer ako ih imate,  to će vašem poslodavcu pokazati da vaše veštine na kompjuteru nisu baš onakve kakve ste naveli. Ne koristite z, c, dj, umesto ž, ć, č, đ.

Prema istraživanju sajta Business insider, postoji nekoliko fraza koje poslodavci ne vole da vide u radnoj biografiji, a većina ih koristi. Neke od tih fraza su: jake komunikativne sposobnosti (poslodavci kažu da iz toga ne mogu videti da je neko stvarno komunikativan), orjentisan prema rezultatima (čemu bi drugo bio orjentisan?), motivisan (motivacija dolazi iz unutrašnjih želja, i ako niste motivisani ima načina da vas poslodavac motiviše, i obrnuto, zato je ovo suvišno), timski igrač (umesto ovoga bolje navedite primer nekog zadatka koji se uspešno obavili zajedno sa svojim kolegama) i slično.

CV_STRANI

TRIKOVI ZA KREATIVNOST U RADNOJ BIOGRAFIJI

Ako ste spremni da rizikujete i ako karakteristike posla to dozvoljavaju, umesto CV-ija pošaljite video materijal. I to ne onaj u kome vi nešto pričate o sebi, već nešto mnogo kreativnije i zabavnije. Za to vam se nude nekoliko mogućnosti, mi izdvajamo dve.

Koristite Powtoon – program gde video izgleda kao crtani film i na zanimljiv način priča priču o vama. U ovoj aplikaciji možete raditi i druge vrste prezentacija i reklama, a za CV imate već pripremljeni obrazac. Potrebno je ga izmenite – prevedete sa engleskog, ubacite svoje karakteristike, znanja i veštine i ne zaboravite svoju sliku i kontakt podatke.

Drugi način je da koristite program Prezi. Reč je o novom programu koji se, slično kao PowerPoint, koristi za razne vrste prezentacija. I ovde, kao i u Powtoon-u imate pripremljen obrazac za CV, ali za razliku od Powtoon-a ovo nije crtani film, već lepo uklopljene slike koje se zumiraju kako prelazite sa jedne na drugu. Većina poslodavaca bi takav CV videla kao nov, unikatan, interesantan i moderan način predstavljanja radne biografije.

CV-oglas

IZRAŽAVANJE I PISANJE – MODERAN CV

Laszlo Bock, kao potpredsednik ljudskih resursa u kompaniji Google zadužen za donošenje odluka, u intervjuu zaThe New York Times, dao je jedan od najboljih saveta za pisanje CV-ija. Prema njegovim rečima, kada pišete o sebi, veštine treba naglasiti poređenjem sa drugima u vašoj industriji. On je to objasnio jednom rečenicom: „Mnogi ljudi bi jednostavno napisali: ’Pisao sam članke za The New York Times’, a bolje bi bilo da kažu: “Objavio sam 50 članaka, što je znatno više od proseka koji je šest članaka po piscu, a to sam postigao, zahvaljujući stručnosti koju posedujem u toj oblasti, u roku od tri godine“.

Profesionalni pisac rezimea, Dawn Bugni, kaže da menadžeri koji biraju kandidate na osnovu CV-ija provedu samo šest sekundi gledajući vaš rezime, pre nego odluče da li će ga uzeti u obzir.

Ekspert za pisanje CV-ija, Mildred Talabi, objašnjava da radnu biografiju ne bi trebalo da pišete fontom Times New Roman, jer poslodavcu šalje poruku da niste osvežavali CV više od 10 godina, a to nije utisak koji želite da ostavite. Osim toga, ona izdvaja trenutno najpoželjnije fontove za pisanje. To su Verdana, Calibri, Century Gothic i Tahoma. Prema njenim rečima treba izbegavati i i Arial.

 CV

PREPORUKE, MOTIVACIONO I PROPRATNO PISMO

Poslodavcu se uz CV najčešće šalju preopruke, propratna i motivaciona pisma.

  • Pisma preporuke pišu osobe koje, na osnovu svojih kvalifikacija ili po poziciji, predstavljaju osobe od autoriteta za određeni posao ili program za koji se prijavljujete. To su osobe koje vas dobro poznaju: vaši profesori, nadređeni ili druge osobe koje bi trebalo da u pismu preporuke istaknu vaše sposobnosti da odgovorite zahtevima posla na koji se prijavljujete. Pisma preporuke se pišu ili na posebnom papiru ili na memorandumu fakulteta ili kompanije koja vas preporučuje. Ne bi trebalo da bude duža od jedne strane A4 formata.
  • Propratno pismo je dokument koji bi trebalo da istakne neke vaše aktivnosti i karakteristike koje su od značaja za posao na koji se prijavljujete. To je vaša prilika da iskažete neke svoje specifičnosti. Potrebno je da navedete razlog vaše prijave na konkretni posao. Propratno pismo ima formu poslovnog pisma. U gornjem desnom uglu navedite vaše podatke: ime, prezime, adresu, kontakt informacije. Ispod toga, u levom uglu, navedite ime osobe kojoj se obraćate ili naziv kompanije i adresu. Pismo počinjete sa “Poštovani”, a završavate sa “S poštovanjem”. Takođe, na kraju navedite datum i mesto pisanja. Idealno propratno pismo ne bi trebalo da ima više od četiri pasusa.
  • Motivaciono pismo je dokument kojim bi trebalo da ubedite poslodavca zašto baš vas izabere. Navedite šta je to što vas motiviše da se javite za posao, koliko želite da napredujete i da se usavršavate, koliko ste vredni, ambiciozni. Ovde nije mesto da budete skromni, ali nemojte preterivati. Ukratko opišite stečena znanja, volonterski rad, dodatne edukacije. Pre pisanja motivacionog pisma, dobro se informišite o kompaniji kojoj se obraćate. Motivaciono pismo ima istu formu kao i propratno pismo.