Šta o vama otkrivaju slike, a šta vaši komentari koje delite na Facebook-u? Kakvu sliku o vama mogu da stvore oni koji imaju pristup ovim informacijama? Imajte u vidu da vaš budući poslodavac može da se nađe u grupi ljudi koji mogu da dođu do ovih informacija i da na osnovu vašeg profila na društvenim mrežama sazna za neki vaš „ispad“ od prošlog vikenda.

Došao trenutak da počnete pažljivo da birate koje lične informacije ćete prikazati javnosti i da razmislite kako želite da vas na osnovu vašeg „digitalnog profila“ drugi vide, jer on nije ništa drugo do neke vrste biografije, načina organizovanja vaših podataka na različitim platformama na mreži, koji samo dopunjuje tradicionalnu biografiju na papiru.

Istraživanja pokazuju da je digitalni profil je sve važniji pri zapošljavanju

U Americi 80% ispitanika, predstavnika odeljenja za ljudske resurse, je izjavilo da su se služili informacijama sa društvenih mreža da bi došli do podataka o osobama koje žele da angažuju, pokazuju podaci istraživanja firme „Jobvite“. Takođe, 55% njih ulaže više novca za pretragu društvenih mreža prilikom zapošljavanja novih radnika.

„CareerBuilder“ je u svojim ispitivanjima otkrio da poslodavci preko društvenih mreža zaključuju sledeće :

 • Da li njegova prezentacija deluje profesionalno (65%)
 • Da li poseduje vrednosti koje su od značaja za kompaniju (51%)
 • Više detalja o kvalifikacijama koje kaže da poseduje (45%)
 • Da li ima pouzdan profil (35%)
 • Razloge da ne zaposli kandidata (12%)

U istoj studiji sprovedenoj u SAD-u, ispitanici su priznali šta je uticalo da odluče da kandidat ne može da bude deo firme. Ovo je lista informacija koja je prevagnula ka odbijanju kandidata:

 • Provokativne ili neprikladne fotografije (49%)
 • Informacije koje otkrivaju da je osoba konzumirala alkohol ili droge (45%)
 • Slaba sposobnost efikasne komunikacije (35%)
 • Kritike usmerene ka bivšim poslodavcima (33%)
 • Komentari koji sadrže elemente rasne, verske ili rodne diskriminacije (28%)
 • Lažne informacije vezane za profesionalne kvalifikacije (22%)

Personal-Branding

Ključne informacije za kreiranje uspešnog „digitalnog profila“

Koncept „digitalnog profila“ je sličan LinkedIn-u: radi se o veb strani koja sadrži sve vaše informacije: o karijeri, primere obavljenih poslova, blogove i društvene mreže.

Preporuke za pravljenje internet CV-a važe za sve profesije. Nije potrebno visoko informatičko znanje za pravljenje internet biografije. Na mreži se mogu naći različite alatke koje su besplatne i lake za korišćenje, a u velikom broju slučajeva nisu komplikovanije od pravljenja prezentacije u Power Point-u. Neke od njih su: Drupal, Weebly, About.me i Wix. Zlatno pravilo je: hvalite se čime želite, ali budite iskreni i priložite dokaze za sve što kažete.

facebook_linkedin

Ključne ideje za svaki „Digitalni profil“

Lični brend: Najvažnije je da definišete svoj „lični pečat “, odnosno, da odaberete poruku koju želite da prenesete i da u njoj budete istrajni. Ne morate da budete aktivni na svakoj platformi, ima ih previše. Postoje stvari koje možete reći na Facebook-u, ali ne i na Instagram-u, na primer. Sve zavisi od toga da li će se uklopiti u priču koju želite da ispričate.

Pristupačnost: Sadržaj bi trebalo da bude personalizovan i da obuhvata tekstualnu i pdf verziju CV-a. Osobi koja želi da vas zaposli morate da omogućite da lako pristupi vašoj radnoj biografiji. Povežite se sa osobama koje su u vezi sa određenim vrstama posla, učestvujte na blogovima, forumima, web prenosima, delite ideje preko SlideShare-a.

Ravnoteža: Najvažnije je biti aktuelan. Važno je napraviti i podeliti sadržaj, kako svoj tako i tuđi, jer je ideja da osoba pokaže da je svakodnevno aktivna u svojoj stručnoj oblasti, ali bi trebalo biti pažljiv i ne proizvesti mnogo ‘buke’ zbog prevelike aktivnosti. Imajte u vidu i da poslodavci pretražuju internet preko mobilnog telefona tako da bi sadržaj o vama trebalo da bude kratak i sažet.

Stručnost: Uvek navedite i opišite ono što najbolje znate da radite. Na primer, priložite dokaze (sertifikate) kako ste rešili neki poslovni problem za određenu firmu koja se bavi onim za šta ste specijalizovani.

Preporuke: HR menadžeri se slažu da su preporuke od strane kolega i drugih koji se kreću u istom krugu vrlo korisne za „digitalni profil“ jer otkrivaju veze koje može da ima kandidat, a to je ono što poslodavci traže.