Optimizacija sajta za pretraživače ili SEO (eng. Search Engine Optimization) je način unapređenja i promocije vašeg sajta kako bi se povećao broj posetilaca na vašoj veb strani. SEO podrazumeva optimizovanje veb stranica, odnosno rad na samom sajtu, kao i rad na promociji sajta, čiji su glavni rezultati linkovi sa drugih sajtova, da bi se povećao broj posetilaca koji dolaze na vaš sajt preko pretraživača, kao što su: Google, Yahoo i Bing.

search-engine-optimization

Može se reći da SEO doprinosi vidljivosti sajta na najpopularnijim pretraživačima, jačanju brendu i povećanju prihoda. Naravno, naglasak je na optimizaciji ili prilagođavanju za Google, pošto ovaj pretraživač dominira u Srbiji i širom sveta.

ZAŠTO DA VAŠ SAJT BUDE NA PRVOJ GOOGLE STRANI?

Prosečan korisnik interneta u svojoj potrazi za robom, proizvodom, uslugom ne ide dalje od treće strane, tako da napraviti sajt koji niko ne može da pronađe preko Google i ostalih pretraživača, danas, nema smisla. Dobrom optimizacijom sajta povećavate svoje šanse u borbi sa konkurencijom koja je na internetu i koja nije optimizovala sajt.

search-engine-optimization

Biti na prvim Google stranicama podrazumeva da ste optimizovali svoj sajt na efiksan način i da vas pretraživač pronađe svaki put kada koristite ključne reči za pretragu firmi u vašoj industriji. Cilj je naći se među prvih deset rezultata za neku ključnu reč, a zatim i među prvih 5. Prema poslednjim istraživanjima, prvih 5 rezultata odnose 70 % klikova, tj. posetilaca.

KAKO DA VAŠ SAJT BUDE NA PRVOJ GOOGLE STRANI?

Pored mnogobrojnih elemenata koji čine optimizaciju sajta, kao najbitniji se izdvaja sadržaj na sajtu koji mora biti prvenstveno jedinstven i informativnog karaktera. Važan je i odabir ključnih reči i njihov raspored u tekstu, kako bi se postigla što bolja pozicija sajta u rezultatima pretrage. Ovaj proces je veoma složen, ali postoje neke glavne smernice koje će dovesti posetioce koji su zainteresovani za ono što se nudi, ili uopšte za ono o čemu se na sajtu radi. Stručno rečeno, ključne reči, title, meta description, meta keywords, tagovi, naslovi, URL strukutra, slike  i još mnogo toga doprinosi dobroj optimizaciji vašeg sajta.

Seo Icon

Poslednjih godina Google stalno menja svoje algoritme, u pokušaju  da zaustavi webmastere od nadmudrivanja sistema da svoje sajtove postave na vrh pretrage. Zato postoje i novi načini koji mere popularnost vašeg sajta i obuhvataju upotrebu društvenih medija (Facebook, Google+, Linkedin, Twitter), blogove i vesti. Važno je napomenuti i da današnja optimizacija sajta podrazumeva i prilagođavanje sajta za mobilne telefone i tablet uređaje, odnosno za sve vrste i veličine ekrana sa kojih se pristupa sajtu.

Postoje milijarde sajtova na internetu, ali samo 10 se pojavljuje na prvoj strani pretraživača. Edukujte se kako da vaš sajt bude jedan od njih i povećajte svoju prodaju.