SRBIJI FALE MENADŽERI ZA DIGITALNI MARKETING

Sadašnji trenutak u istoriji karakteriše nezabeležen stepen tehnološkog razvoja. Internet je već odavno promenio način na koji međusobno komuniciramo i razmenjujemo informacije, a svoj neizbrisiv trag ostavio je i na načine poslovanja, kojim dominiraju elektronska pošta, društvene mreže, napredna internet pretraga, pametni telefoni i mobilni uređaji.

Zbog toga mnoga zanimanja više nisu tražena, jer se za njima izgubila potreba, dok je tehnološka revolucija izrodila sasvim nove profesije koje do nedavno nisu ni postojale. Digitalni menadžeri, stručnjaci za karijerno vođenje, za softver, hardver, veb dizajneri i drugi, uskoro će biti na novoj klasifikaciji zanimanja Nacionalne službe zapošljavanja. To znači da će iz šifrarnika (koji nije menjan 25 godina) biti izbrisana zanimanja koja u praksi više ne postoje, koja ne odgovaraju novima potrebama poslodavaca, ali i obrazovnom sistemu. Sada je prava prilika za početak nove karijere.

Digital Marketing

ZAŠTO DA SE EDUKUJETE ZA DIGITALNOG MENADŽERA?

Poslednjih godina  u Srbiji su sve češće počeli da se javljaju oglasi za posao programera Facebook aplikacija, “komjuniti“ menadžera, Flash programera, SEO profesionalaca i sve traženijeg specijaliste za digitalni marketing.

Zbog ogromne potrebe tržišta za kadrovima u oblasti digitalnog marketinga, kao i opšteg edukovanja javnosti, Eduka plus – Centar za poslovne veštine u Nišu pokreće akciju „Budi profi – Apdejtuj se“. Reč je o akciji za podršku razvoja digitalnog marketinga tokom prva tri meseca 2016-te, kada se i planiraju stručni kursevi za digitalnog menadžera po cenama 40% – 50 % nižim od redovnih. U toku je upis prve grupe polaznika Edukinog kursa za digitalnog menadžera.

Eduka plus digital manager

ŠTA  SVE RADI DIGITALNI MENADŽER?

Digitalni marketing nije televizor, nije radio, već  SEO optimizacija, copywriting, društvene mreže, analitika i reklame na društvenim platformama. Osoba koja zna sve ove najsavremenije tehnike da iskoristi u svrhu promocije proizvoda ili usluge je digitalni marketing menadžer. Može se reći da digitalni marketing podrazumeva promociju proizvoda ili usluge korišćenjem digitalnih komunikacionih kanala kako bi određena poruka došla do primarne publike ili ciljanog tržišta.

tastatura digital manager

Prema tome, digitalni menadžer mora da poznaje kako funkcionišu web stranice, koje su sve tehnologije raspoložive i kako se koriste. To u praksi znači da ne moraju biti programeri ali bi trebalo da znaju šta se može, a šta se ne može izvesti u određenoj tehnologiji i web platformi. Digitalni menadžer je stručnjak za organizaciju i alate oglašavanja na internetu (Facebook, E mail marketing, Google), zatim za upravljanje vizuelnim, audio i video sadržajem, procesima  promocije određenih proizvoda i usluga (content managment system), kao i za pisanje prodajnih tekstova (copywriting).

Eduka kurs Digital Marketing

KOLIKO JE TRAŽEN DIGITALNI MARKETING U SRBIJI I U SVETU?

Jedno je od top zanimanja sadašnjosti ali i budućnosti kako u našoj zemlji tako i u svetu. Kada se na Googlu pojam „digital marketing jobs“ uporedi sa pojmom „internet marketing jobs“  pokazuje da potražnja za digitalni marketingom konstantno raste. Samo za specifične veštine za SEO/SEM marketing, mobilni razvoj, digital ili online marketing prema izveštaju Glassdoora osiguravaju platu više od 110 hiljada američkih dolara.

Na Infostudu – portalu za traženje poslova čak 50 odsto oglasa je za ovu vrstu zanimanja tako da je jedno od najtraženijih poslova u 2015-oj, a po svemu biće i u 2016-oj. Pored domaćeg tržišta, uz znanje engleskog jezika, posao digitalnog marketing menadžera je tražen i na inostranom tržištu.