Google+ je nešto kao crna ovca u svetu društvenih mreža. Predstavljena je u junu 2011. godine i predstavljala kredibilan konkurent Facebooku. Međutim, prve tri godine je osporovana i izbegavana od strane većeg dela javnosti, jer je primoravala korisnike da koriste svoje pravo ime kao ime na profilu.

Tih dana Google je izgledao kao da su napravili mrežu da bi veštački povećali broj korisnika, a ne da bi poboljšali ponudu Google proizvoda. Posle odlaska glave projekta Google+ Vik Gundutora početkom 2014. godine politika ovog giganta se promenila.

rodjus

Šta je Google+?

Google+ je kreirana kao društvena mreža koja je deo Google naloga. Na prvu loptu se činila kao Facebook ili Twitter, jer se dodavanjem kontakata korisnika prave određeni krugovi i zajednice u zavisnosti od njihovih interesa, kao što su zabava, vesti, sport i slično.

Cilj Google+ je da se povežete sa ljudima sa kojima imate ista interesovanja i da ih možete razdvojite u krugove, javne i privatne. Ideja Google+ je bila i da se spoje proizvođači i korisnici, tako da je bio naročito koristan za one koji vole Android, jer su korisnici ne samo raspravljali o aplikacijama, nego i učestvovali u njihovom poboljšanju.

1

Google+ je u stvari povezan sa drugim uslugama, kao što su: Play prodavnica, Gmail, i naravno Google Search. Što znači dok pretražujete na Google-u, u rezultate pretrage će vam se pojaviti i relevantni postovi iz vaših krugova. Takođe, omogućava vam da lakše delite dokumente, muziku pomoću Google Play. U osnovi Google+ pokušava da ujedini svoje različite usluge, kako bi korisnicima olakšao korišćenje.

GooglePlus-logos-02

Da li Google+ ima perspektivu?

Google+ nije kao ostale društvene mreže. Ipak, nije najpopularnija socijalna mreža, ali je u svakom slučaju korisna i vredna pažnje, jer je opstala i slavi svoj peti rođendan.

Prošle godine u maju, Google+ je prvi put objavio svoj prvi tweet: „Zdravo, tvitoverzume! Možemo li dobiti malo ljubavi za naš prvi tweet?”, objavljeno je na Twitteru.

2

Google+ je tada očigledno pokušavao da privuče pažnju korisnika drugih društvenih mreža, budući da su najavili da će svoju mrežu razdvojiti na fotografije i ostale usluge.

U oktobru 2014. godine Google je objavio da njegova društvena mreža ima 300 miliona aktivnih korisnika. Međutim, u aprilu 2015. godine, marketinška agencija za digitalne medije Stone Temple Consulting objavila je da je taj broj mnogo manji, čak oko 111 miliona korisnika. Ako se to uporedi sa 1,6 milijardi ljudi na Facebooku, jasno je koliko zaostaju.

Da li je ovim Google poslao poruku, bukvalno i figurativno: “Mi više nismo društvena mreža, ali čuće se o nama”. Mi svakako, očekujemo iznenađenja od društvene mreže Google+.

Srećan rođendan, Google+ 🙂