Koja su to popularna zanimanja kojima se možete baviti i koja vam mogu doneti uspeh u karijeri i više novca? Odgovor je povezan sa razvojem internet marketinga. Naime, kada je najveća poslovna društvena mreža  LinkedIn sprovela istraživanje, shvatili su da mnoga zanimanja koja su danas najpopularnija među poslodavcima zapravo nisu ni postojala pre samo pet godina. Dobar primer novih, a traženijih zanimanja jesu ona koja su se našla i na vrhu njihove liste:

Community-ManagerCommunity Manager

Zanimanje koje osvaja tržište. Oni koji se bave ovim poslom često su prave zvezde u online zajednici, bilo da rade u digitalnim agencijama za oglašavanje ili kao freelanceri – za domaće i strane klijente.

Ukoliko rade kao freelanceri, njihova prosečna mesečna zarada može da dostigne i do hiljada evra. Ono što zapravo rade Comunity Manageri je vođenje komunikacije na društvenim mrežama u korist brenda za koji rade. Stvaraju kreativne i efektne sadržaje koji će zadržati i povećati broj pratilaca na društvenim mrežama (Facebook, Twitter…) i poboljšati online reputaciju brenda.

seo
SEO stručnjaci 

Svi koji danas nešto nude ili prodaju imaju potrebu za internet marketingom. Ovo je najisplativiji deo svakog biznisa – direktno povećanje profita. Šta je svakodnevni posao SEO stručnjaka? Oni koriste tehnike i znanja da optimizuju sajtove kako bi se oni našli na prvoj strani Google pretrage. Prate analitiku, kreiraju i vode budžete za online oglašavanje, kreiraju oglase koje plasiraju onlajn i slično.

copywriter
Copywriter

Svrha postojanja ovog zanimanja jeste da kreira privlačne i kratke poruke, koje će delovati na potencijalne klijente i potrošače. Dobar sadržaj ostavlja jak utisak i pokreće na akciju, tj. utiče na potrošača da reaguje, odnosno da kupi ponuđeni proizvod ili uslugu, prihvati neku ideju i slično.

Danas u kompanijama copywriteri uglavnom rade na pravljenju promotivnih slogana, radio džinglova, TV reklama, oglasa za print, web, bilborde, flajere, tekstove za brošure, kataloge, čestitke i sve drugo što kompaniji služi za promotivne aktivnosti.

Sve više kompanija ove stručnjake angažuje part time i plaća po učinku. Na taj način neko ko je copywriter može da radi istovremeno i za više brendova ili klijenata i da zarađuje znatno više od prosečne plate.

make-money-online

Ne samo da su ova zanimanja danas popularna na tržištu i među poslodavcima, nego su to zanimanja za koja nije više potrebno godinama učiti i završavati fakultet. Online tutorijali, stručne obuke, praksa, sve su ovo načini da se postane dobar stručnjak u nekoj od ovih oblasti. Potrebna je samo dobra volja i motivacija.