Da bi razumeli računovodstvo, knjigovodstvo i finansije potrebno je da sarađujete sa knjigovođom i računovođom. Sva ova stručna lica mogu da vam pomognu na određenom stepenu razvoja vašeg biznisa. Zašto? Zato što su finansije važne u vašem poslu i na svakom stepenu zahteva upravljanje novcem kako bi mogli da donesete ispravne odluke koje će povećati vaš profit i pratili napredak svog poslovanja.

profit

Bilo da se bavite prodajom, distribucijom, otvarate zanatsku radnju ili ugostiteljski objekat, dobar knjigovođa omogućiće vam da se posvetite svom poslu dok će on voditi brigu o papirima. On predstavljla vašeg poslovnog savetnika koji će vam ispravnim i pravovremenim savetima pomoći da pravilno postavite svoju poslovnu strategiju uz kvalitetnu analizu vaših finansijskih rezultata.

Svaki ozbiljan preduzetnik zna da bez dobrog finansijskog sistema nema ni uspešnog preduzetništva. Prema poslednjim istraživanjima, gotovo 30% preduzetnika bankrotira ukoliko ima problema sa vođenjem svojih finansija. Ipak, kako da znate kada su veštine knjigovođe i računovođe najvažnije za razvoj vašeg biznisa.

finansije

Kada veštine knjigovođe i računovođe  dolaze do izražaja i doprinose razvoju vašeg poslovanja?

  • U početnoj fazi vašeg poslovanja saradnja sa knjigovođom i te kako ima smisla. Ako ste mali preduzetnik knjigovođa može da vam pomogne u upravljanju transakcijama i izradi temelja za izradu finansijskih izveštaja. Ukoliko ne razumete podatke o prihodima, rashodima i bilansima veštine knjigovođa su vam neophodne kako bi vam stvorili dobre osnove pametnog vođenja posla. To naročito važi za porodične biznise u kojima je imperativ da troškovi budu niski. Troškovi računovodstva  na mesečnom nivou biće previše za ovakav posao. Radije sami pripremite poslovne knjige ili angažujte knjigovođu, a računovođu iskoristite za planiranje poreza na kraju godine.
  • Kad želite da povećate broj zaposlenih neophodan je računovođa jer će vam pomoći oko određivanja plata, troškova osoblja i idejama kako da povećate profit odnosno dobit ostvarenu poslovanjem.
  • Kada želite da promenite oblik poslovanja ili vlasništva, računovođa će vas voditi kroz finansijske i porezne propise kako biste najbolje i bez posledica, na primer, prešli sa jednog na više vlasnika, pripojili preduzeće drugom, prodali udeo ili jednostavno promenili oblik preduzetništva na primer iz d.o.o. u a.d.
  • Kada želite da uzmete kredit odnosno da koristite spoljne izvore finansija, računovođa će vam pomoći da uredite vaše finansijske izveštaje za postupak podnošenja zahteva za kredit.
  • Kada želite da vaše preduzeće bude finansijsko stabilno u svim procesima poslovanja i fakturisanja, potrebno je da pored knjigovođe angažujete i iskusnog računovođu. Profesionalni računovođa će pomoći menadžerima naplate i fakturisanja da vaša firma posluje bez gubitka.

Nije na odmet da poznajete osnove veštine knjigovođa kako biste mogli da pratite njihov rad kako biste direktno uticali i pratili razvoj svog poslovanja. Budite odlučni i obazrivi, napredak vaše firme zavisi od vaših odluka. Puno uspeha, srećno!