CONTENT MARKETING – MARKETINŠKI TERMIN 2015. GODINE

Američko udruženje nacionalnih oglašivača (ANA) objavilo je da je marketinška reč 2015. godine ‘content marketing’. U užem su se izboru, između ostalih, našli termini programmatic advertising, transparentnost i storytelling. Marketinški stručnjaci okupljeni u udruženju ANA su marketinšku reč godine izabrali među 13 reči koje su najviše okarakterisale prošlu godinu.

Content-Marketing-Strategy

Jedan od razloga za izbor content marketinga za marketinšku reč godine jeste u tome što upotreba ove vrste marketinga u kampanji doprinosi velikoj angažovanosti potrošača. U 2016. godini videćemo koji će marketinški termin biti najzastupljeniji, ali se mogu predvideti okviri u kom pravcu će se content marketing kretati u narednom periodu.

Potreba za novim content marketingom se neće smanjivati. Naprotiv, potreba za sadržajem koji ciljna publika želi da vidi i aktivno traži, pa još i deli sa drugima biće još veća.

CONTENT MARKETING U 2016. GODINI

Dobar content sadržaj će i dalje biti onaj koji nije napravljane da bi ostvario trenutnu prodaju, nego onaj koji (potencijalne) kupce informiše, pomaže da nešto nauče i da se zabave.  Logično je da ako potencijalnom kupcu kontinuirano pružamo takve korisne sadžaje da će nas on nagraditi kupovinom i lojalnošću.

think-con

Prema savetima svetskih marketinških stručnjaka u 2016. je najbolje iskoristiti kombinaciju različitih formi content marketinga: blog, prezentacija, infografika, slika, video , E book,  webinar…

Ove godine, video će možda biti najdominatniji, ali bez obzira na to, tri uslova će i dalje morati biti zadovoljena za dobar content marketing:

  1. Sadržaj mora biti od koristi za željenu ciljnu grupu
  2. Sadržaj mora odražavati brand, odnosno ono što želimo da prodamo
  3. Sadržaj mora da pomaže razvoju poslovnih ciljeveva

Content marketing concept in word tag cloud on white background

Može se reći da će brendovi kroz content marketing i dalje raditi na dugoročnom parnerstvu, samo što će se smenjivati formati, u zavisnosti od onoga šta je najaktulenije, najpristupačnije i najmodernije. Video i priča koju će brendovi palsirati preko ovog formata postaće marketinški trend i u Srbiji, a ljudi koji se time bave moraće da se informišu i dodato usavršavati u marektingu i interent marketingu. Nove veštine i upotreba novih i aktulenih marketinških alata biće presudni za veći profit kompanija. Pratite trendove i edukujte se.