Freelancing – posao budućnosti

Broj frilensera u Evropi se iz godine u godinu povećava, a srpski „slobodnjaci“ su peti na Starom kontinentu i dvanaesti u svetu prema zaradi koji ostvaraju, pokazuju poslednja istraživanja.

Frilenseri iz Srbije strani poslodavci plaćaju od 20 dolara po satu i vrednuju ih kao visoko profesionalne i odgovorne.

Najviše je frilensera programera i dizajnera, iz sfere digital marketinga, odnosa sa javnošću, marketinga, online administriranja, ljudskih resursa, blogova i konsultanata.

Većina njih bira taj način rada zato što im odgovara fleksibilnost u poslu i da bi zaradili dodatni novac u odnosu na redovni posao.

Samo vodeća interne platforma Upwork je protekle dve godine zapošljavala gotovo 50 hiljada frilensera iz Srbije, saopštila je agencija ProPR.

Statistički podaci sa platforme Deskmag, pokazuju da je više od polovine radilo od kuće, a ostatak u kafeima, bibliotekama i na sličnim mestima.

Poslednjih godina, veliki broj onih koji se odlučuju za rad u takozvanim coworking prostorijama namenjenim upravo frilenserima i manjim timovima.

Prognoze su da će frilenseri do 2020. godine činiti odsto ukupne radne snage.

freelancing sajtovi

Kako frilenseri dobijaju posao?

Na freelance platformama ima mesta za sve. „Slobodnjacima“ su potrebani samo računar i internet-konekcija. Otvaranje naloga je besplatno.

Frilenseri se razlikuju na osnovu svog portfolia koji bi trebalo da sadrži u kojim oblastima su stručni, na kojim projektima su ranije radili i kakvi ih najviše zanimaju, kao i diplome i sertifikati čime dokazuju kvalifikacije.

Početnici najčešće urade neka vizuelna rešenja samoinicijativno kako bi drugi mogli da procene njihov stil i kvalitet rada.

Najpopularniji i najbolji freelance sajtovi

freelancing sajtovi

Upwork

Na Upwork platformi  i početnici i eksperti mogu pronaći posao, a projekti pronađeni na sajtu mogu kratkoročni (na jedan sat) ili dugoročni.

II Elance

Jedna od najpopularnijih platformi kod nas jer omogućava lako kreirane naloga i sadrži odobar platni zaštiti sistem koji garantuje da će angažovani preko ovog sajta biti plaćeni za posao koji su obavili.

III Freelancer

Freelancer je platforma za koju je karakteristična velika konkurencija u potrazi za poslom. Ova platforma je idealna, pre svega, za kvalifikovane i dokazane frilensere.

IV iFreelance

Ovaj sat je za one koje znaju sa rečima, ali i za programere, SEO i AdWords stručnjake. Dozvoljava frilenserima da zadrže 100 odsto svoje zarade.

Freelance Writing Gigs

Freelance Writing Gigs koriste blogeri, urednici, lektori, izdavači, pisci. Pored ponude poslova  na sajtu su i blogovi sa savetima u vezi sa pisanjem, vođenjem blogova i internet biznisom uopšte.

VI Project4hire

Sajt sadrži mnogobrojne kategorije i olakšava da 2slobodnjaci“ pronađu posao u struci bez zamaranja čitanja na desetine objava koje ih ne zanimaju.

VII Peopleperhour

Namanjen je svima onima koji se bave pisanjem ili su veb-developeri, veb-dizajneri ili SEO specijalisti. Osnovna posebnost ovog sajta je ta što su najprimećeniji kandidati oni koji se najbrže prijave za novi posao.

VIII Toptal

Ovu platformu koriste isključivo profesionalci i eksperti u svojim oblastima. Da bi frilenser bio na ovom sajtu mora prvo da prođe test provere znanja. Samim tim dobijaju pristup dobro plaćenim projektima za velike kompanije.

IX Demand Media

Demand Media je sajt za traženje kreativnih poslova. Ovde poslove mogu da pronađu frilenseri koji se bave pisanjem, fotografijom i stvaranjem filmova. Sadrži i blogove sa korisnim savetima.

College Recruiter

Ovaj sajt je namenjen studnetima i ljudim bez radnog iskustva. Najčešće nuđeni poslovi su iz oblasti marketinga, finansija, edukacije, računarskih nauka itd.

XI SimplyHired

Ovo je idealna platforma za sve. Od prodavca do radnika na građevini, jer nudi najveći raspon poslove za koje svi zainteresovani mogu aplicirati. Sadrži spisak komoanija i lokalnu pretragu.

freelance

Freelancing IT sajtovi

Prema Mashable izvoru najpopularniji sajtovi za IT freelancing poslove su:

Smashing Jobs – velika baza frilense IT poslova, prvenstveno poslova za developere, ali može se naći ponešto i za dizajnere.

Mashable Job Board – ovde svoju ponudu poslova oglašavaju kompanije poput MTV News, Omaze isl.

Coroflot – pre svega namenjen kreativcima, nudi poslove iz celog sveta. Samo odaberite kategoriju Freelance work. Pored poslova za veb-dizajnere i developere, ima i drugih IT projekata.

Working Nomads – kategorije poslova na ovom sajtu uključuju dizajn, razvoj, sistemsku administraciju, menadžment i marketing.

Authentic Jobs – liste poslova za sve – od menadžera za projekte pa do backend developera.

GetACoder – odličan izvor frilense poslova za developere, dizajnere i ostale IT poslove. Baza koja ima desetine hiljada aktivnih poslova u svakom trenutku, što malo otežava filtriranje poslova na ono što zaista želite.

WP Hired – ako ste poznavalac WordPress-a, ovo je mesto za vas. Većina izlistanih poslova može se raditi iz bilo kog dela sveta.

Problogger Jobs – iz imena ovog portola jasno je da se radi o riznici za blogere.

Krop – samo za kreativce. Razlikuje se od ostalih po tome što omogućava da postavite svoj portfolio radova na njihov sajt. Koriste ga mnogi poznati fotografi i agencije za dizajn.

Stack Overflow Careers – objavljuju ponude za poslove sa punim radnim vremenom i frilens poslove. Uglovnom inženjerski i poslovi za developere.

freelance-work

Plata i do 80.000 dolara

Treba spomenuti i portale koji takođe nude dobro plaćene poslove a koji su namenjeni svima koji žele profesionalne karijere.

100KJobFinder.com fokusiran je na 50 različitih vrsta poslova koji godišnje nude prosečnu platu od 80.000 dolara.

MyPlan – nudi širok spektar mogućnosti za pronalazak posla i izgradnju karijere. Na ovom portalu se nalazi i lista sa najbolje plaćenim poslovima.

The Ladders  – koristi preko milioni profesionalaca i kompanije iz svih krajeva sveta.

Glassdoor portal korisnicima nudi mogućnost da traže na miliona dostupnih poslova u svetu.

LinkedIn – najveća biznis mreža u svetu. Na ovom portalu se nude brojni saveti i preporuke za izgradnju i razvoj karijere.