Savremene tehnologije sitnim koracima ovladavaju svim sferama života. Iskoristite svoje talente i mogućnosti koje vam se nude. Lični dar u kombinaciji s informacionim tehnologijama idealno je rešenje ako želite veliku zaradu.

Ako znate da koristite internet, na pola puta ste do toga da uspešno pokrenete sopstveni biznis. Sve što vam je još potrebno jeste da pronađete način na koji ćete iskoristiti znanje koje već imate. Predlažemo vam nekoliko ideja kako da uspešno započnete svoju digitalnu karijeru.

1

I Blogovanje

Pisanje ličnih tekstova i njihovo deljenje s digitalnom zajednicom je u poslednjih nekoliko godina doživelo potpunu ekspanziju. Ukoliko imate bar malo dara za pisanje, ovo je pravi način da lako zaradite novac sedeći u udobnoj fotelji. Kvalitetan blog veoma brzo će privući mnoge oglašivače, što je zapravo vaš krajnji cilj, jer od njih potiče prava zarada.

II Prevodilačke online usluge

Studirali ste strani jezik ili ste završili neki od mnogobrojnih kurseva. Iskoristite svoje znanje na najjednostavniji način. Usluge prevođenja uvek su veoma tražene, a brzo donose zaradu i u digitalnom svetu.

III Grafičko i web dizajniranje

Ovaj posao je tražen u Srbiji i u inostranstvu, što dizajnerima pruža veće mogućnosti. Ne morate da radite samo za domaće kompanije. Dizajnirajte za strance i pokažite svoju kreativnost i umeće i sve to dok sedite kod kuće. Ako uspostavite dobru komunikaciju s poslodavcima preko poslovne mreže LinkedIn, ovo će za vas biti posao iz snova.

5

IV Online tutorijali

Ljudi koji su poslednjih godina ušli u žižu javnosti zbog dolaska do lake zarade rade kratke digitalne kurseve. Na internetu možemo videti raznovrsne tutorijale na najrazličitije teme – od šminkanja, kuvanja, putovanja, pa sve do saveta iz oblasti marketinga.

Dobar primer za to da ovaj angažman može da postane pravi biznis pruža Nikol Gerero (Nicole Guerrero), američka Youtube miljenica. Danas je prati više od dva i po miliona korisnika ove društvene mreže. Svojim trudom i kreativnošću uspela je da ljubav prema šminkanju pretoči u dobro plaćen posao.

V Konsultacije

Saveti u vezi s prodajom, informacionim tehnologijama, društvenim medijima. U zavisnosti od vaše stručnosti, brojne su mogućnosti za bavljenje ovim poslom.

VI Pisanje e-knjiga

Kreativni ste i imate talenat za pisanje, ali do sada niste mogli da nađete pravog izdavača. Internet je idealno mesto za vas. Lako ćete doći do dodatnog prihoda, a nećete zavisiti ni od koga, sem od virtuelne publike.

2

VII Dodatna nastava

Ako ste profesor ili nastavnik, a poznajete rad na računaru i internetu, letnji raspust možete da iskoristite za sticanje dodatne zarade. Ponudite svoja znanja online i pomozite drugima da nauče više, bez prevelikog truda.

VIII Social media manager

Ako visite na Fejsu i poznajete ovu društvenu mrežu, ponudite malim firmama da im vodite Facebook kampanju. Kreirajte im i uređujte im biznis stranicu.

Savremene tehnologije sitnim koracima ovladavaju svim sferama života. Iskoristite svoje talente i mogućnosti koje vam se nude. Lični dar u kombinaciji s informacionim tehnologijama idealno je rešenje ako želite veliku zaradu.

Izvor: Telegraf