Velike su šanse da se vaš start up teško snalazi na polju marketinga. Identitet vašeg brenda nije dovoljno čvrst, možda nije ni u potpunosti formiran. Ne zarađujete puno i imate ograničen kapital da njime raspolažete. Osim toga, verovatno nemate ni posebni marketinški tim – i verovatno sve radite sami. Sa ovakvim problemima nije ni čudo što je marketing na društvenim medijima postao prioritetni cilj start-apova koji žele da izgrade svoju reputaciju i privuku nove klijente.

Social-meida

Iako je marketing na društvenim medijima legitimni i moćni alat za star-ap preduzetnike, postoje neke zablude koje su omogućile njegovu zloupotrebu. Evo šest najvećih mitova o kojima govore preduzetnici:

1. Društveni mediji su besplatni

Ne košta ništa sa otvorite poslovni ili lični nalog na nekoj od glavnih platformi za društvene medije koju razmatrate da koristite (Facebook, Twitter, Instagram, itd.). Sve dok ne planirate da plaćate reklamiranje, neće trošiti novac ni da postavite priloge. To, ipak, ne znači da je marketing na društvenim medijima besplatan. Morate da utrošite vreme u istraživanje, neprekidno da se trudite i da razrađujete detalje ako želite da uspete. Vreme je novac.

2. Svaka platforma je jednako vredna

Kada većina preduzetnika odluči da započne marketinšku kampanju na društvenim medijima, njihov prvi instinkt je da treba da imaju profil na svakoj aplikaciji na društvenim medijima koje se dokopaju. To nije loša ideja, jer isticanje imena vašeg brenda na svakoj aplikaciji je dobra strategija, a popunjavanje informacija na vašem profilu može da pobošlja preciznost pojavljivanja vašeg imena u nezavisnim aplikacijama.

Ipak, ne donosite pogrešne pretpostavke da je svaka platforma jednako dobra za vaš brend. Realno, dve ili tri aplikacije će biti mnogo vrednije za vas od drugih (zbog faktora demografije i funkcionalnosti ili zbog njihovih veza sa drugim strategijama).

small-business-social-media

3. Benefiti su nemerljivi

Mišljenje da su benefiti od upotrebe društvenih medija zagarantovani je ništa drugo do pogrešna percepcija koja postoji već godinama u marketingu na društvenim medijima i šokantno je da se u javnosti to mišljenje smatra činjenicom. Čak i neki stručnjaci iz ove oblasti marketinga veruju da su efekti društvenih medija nemerljivi, u smislu povećanja vidljivosti brenda i njegove reputacije.

To nije nužno. Ako želite da budete uspešni, moraćete da merite i ocenjujete vaše rezultate na društvenim medijima. Lajkovi, komentari, odgovori i šerovi su dobri pokazatelji koje treba pratiti, ali vaša realna vrednost će se ogledati u vašoj konverziji.

4. Sledbenici će prirodno doći

Uobičajeni savet u vezi sa sadržajem marketinga i marketinških ciklusa na društvenim medijima je da treba ,,stvoriti materijal visokog kvaliteta” a sve ostalo će doći samo po sebi. Stvorite dovoljno ,,dobar” sadržaj, kažu saveti, a publika će to dalje ispratiti. Nažalost, to nije veoma praktično.

U stvarnosti, čak i dobar sadržaj započinje u vakuumu. Morate da promovišete sadržaj ako želite da vas primete. Tako će oni koji vas prate moći da ga podele i da ga sami dalje distribuiraju, ali vi morate da napravite taj početni korak.

social-media-chalkboard-ss-1920-800x450

5. Više sledbenika, veći uspeh

Samo zato što neko prati vaš brend ne znači da je i zainteresovan da ga kupi, niti da mu je stalo da ga ima. Umesto toga, obratite pažnju na značajnije vidove ovog angažovanja, kao što su klikovi koji vode na vaš sajt kao i šta korisnici rade kada se nađu na vašem sajtu. Kvalitet praćenja vašeg brenda može se izmeriti i na osnovu toga koliko često su vaši sledbenici razmenjivali informacije sa vama i koliko su bili u dodiru sa sadržajem koji ste ponudili. Jedan strastveni, posvećeni sledbenik vredi više od 10 ili čak 100 ravnodušnih.

6. Društveni mediji su zasebna strategija

,,Marketing na društvenim medijima” se često smatra brendom za sebe i opisuje se kao nezavisna marketinška strategija. Na neki način ona to i jeste, jer ima sopstvene zakone po kojima funkcioniše i tehnički može da se izvede bez uključivanja neke druge strategije. Ipak, društveni marketing (social marketing) je najbolje sprovoditi u kombinaciji sa drugim, međusobno povezanim strategijama kao što je marketing sadržaja (content marketing), SEO, marketing uticaja (influencer marketing) i lično brendiranje (personal branding).

Ove periferne strategije podržavaju i crpu snagu iz vašeg društvenog angažovanja, omogućavajući vam veći domet i efektivnost. Koristite njihov uticaj ako želite da vam se vaša ulaganja vrate u što većoj meri (ROI, return of investment).

Tema 1.1.

Nijedna od ovih zabluda ne govori da društveni mediji nisu vredna ili korisna strategija; naprotiv, veoma su isplativi i mogu biti velika pomoć za start-apove. Međutim, ako planirate da ih efektivno koristite, treba da znate tačno u šta se upuštate, i izbegavajte da razmišljate na takav način.

Uradite svoje istraživanje, sklopite korisna partnerstva i sprovodite marketing na društvenim medijima što pragmatičnije i bez pristrasnosti. Tek tada ćete dostići uspeh.