Svi smo čuli, a neki i bili na seminaru. Zar ne? Podsetimo se, seminar je oblik praktične nastave radi učvršćenja i produbljenja znanja stečenih na predavanjima. Takođe predstavlja kraći kurs (nekoliko sati, dana) na kojem se polaznicima elaboriraju određena znanja, na pirmer seminar o računovodstvenim propisima. Može se reći da se predavač i polaznici seminara okupe u učionici i  interaktivno se bave nekom temom, odnosno uče nova znanja i veštine. Ovaj vid nastave je godinama jako popularan, ali sa razvojem online tržišta, sve više se traže, i webinari.

Webinarh

ŠTA JE WEBINAR? TO JE UČENJE PREKO INTERNETA  

Poslednjih godina, gotovo sve edukativne organizacije u svetu nude webinare – seminare preko Veba (bilo plaćene, bilo besplatne). Svako od nas, preko svog umreženog računara, ima pristup tom sadržaju – ako razume jezik na kom se održavaju. Ali, sada možemo da učimo uživo preko Interneta i na našem jeziku. Vebinari su postali ravnopravan deo ponude na našem tržištu obuke.

Neke strane kompanije već preko Neta obučavaju zaposlene u svojim domaćim ispostavama, a učestali su i oglasi za javne vebinare domaćih profesionalnih edukatora. Vebinar je kraći, jednostavniji i ekonomičniji vid obuke nego celodnevni grupni treninzi na posebnoj lokaciji. Stoga učenje putem vebinara ima nesumnjive prednosti, naročito u vreme smanjenih budžeta za edukaciju.

630x355

KOME SU WEBINARI NAMENJENI?

Učesnici vebinara ne moraju da budu ‘kompjuteraši’, ‘gikovi’, niti hakeri, već samo prosečni korisnici računara. Svako ko ume da koristi e-poštu i da obiđe svoje omiljene veb stranice, može bez ikakvih teškoća da učestvuje u vebinaru. EdukaPlus ima već sistem učenja „na daljinu“ ali u ponudi ima i webinare.

PREDNOSTI WEBINARA 

Učenje putem vebinara je veoma ekonomično.  Ušteda i vremena je velika – polaznik odvaja najviše sat ili dva na sesiju, a može da se uključi u vebinar između svojih redovnih obaveza, ne napuštajući svoj računar. Ne odvaja ni vreme, a ni troškove na odlazak do obuke, odnosno povratak s nje. Kako su vebinari znatno kraći nego celodnevna obuka, i njihova cena je srazmerno niža od cene klasične obuke (koja iziskuje salu, opremu, osveženja u pauzama i slično).

Webinar1

Učenje putem vebinara je i jednostavno i udobno – polaznik može da boravi na bilo kom mestu na kom ima pristup Internetu – na plaži, u vikendici, u hotelskoj sobi, može da bude čak i u papučama, ili za baštenskim stolom, u ležaljci, sa sladoledom u ruci – ukoliko je u stanju da održi koncentraciju u tim uslovima.

Učenje putem vebinara je i vrlo efikasno – da bi temu obradio u najviše 100-ak minuta, predavač mora da održi potpuni fokus na tematsku jedinicu, nema vremena da se zanese u digresije. Kako bi u kratkom roku učesnici savladali sve što treba da saznaju na tu temu, predavač mora da radi po čvrstom scenariju. Zbog tehničkih okolnosti, priprema toka vebinara mora da bude znatno temeljnija nego za seminare koji se održavaju uživo. Uslovnosti prenosa preko Veba čine da kroz dobro pripremljen vebinar korisnici prime samu suštinu sadržaja, bez ukrasa. Ako se predavanje snimi, polaznik može da obnavlja gradivo više puta.

webinar-teaching-

ŠTA JE POTREBNO ZA PRAĆENJE WEBINARA? 

Za učešće u vebinaru dovoljni su računar sa zvučnicima i prosečno brza veza sa Internetom. Mikrofon i slušalice čine učešće u sesiji lakšim i udobnijim, ali nisu neophodni. Kod boljih tehničkih rešenja, nije neophodno ništa instalirati na svoj računar, jer se čitava sesija odvija samo preko Veba, putem uobičajenih veb brauzera (Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari, Chrome itd.) I na našem tržištu se sada pojavljuju čak i besplatni vebinari, pa je to sjajna prilika da se bez ikakvih rizika testira iskustvo učenja preko Interneta.

EdukaPlus trenutno nudi seminare koji su ujedno i webinari.O seminarima/webinarima više pročitajte ovde.