Google je svetskoj javnosti predstavio niz noviteta koji na velika vrata uvode revoluciju u svet tehnologije. Pored sledeće verzije Androida i sopstvne VR platforme, kompanija je lansirala i nove aplikacije za dopisivanje kako bi se ekosistem još više približio konkurentima. Tu je i revolucionarni pristup sadržaju koji preti da pošalje nativne aplikacije u zaborav.

Google-IO-2016

Na velikoj bini Šorelin amfiteatra, čelnici Google-a predstavili su brojnoj publici niz novih proizvoda i servisa koji će u narednom periodu kreirati našu svakodnevnicu – putem mobilnih uređaja sa naprednim operativnim sistemom, ali i ličnih asistenata.

Prošle godine na istoj konferenciji predstavljeni su proizvodi koji su sada već osvojili svet, a reč je o Androidu N, zatim o znatno unapređenom Android Wear OS 2.0 i Daydream VR platformu čiji je zadatak da parira Oculusu i HTC Vive-u.

google-io

ALLO I DUO

Na veliko oduševljenje prisutnih Google je predstavio i nove aplikacije za dopisivanje i video pozive – Allo i Duo. Allo je aplikacija koja samu konverzaciju između dva korisnika čini dosta jednostavnijom. Sam servis povezan je sa brojem telefona korisnika koji na taj način može da stupi u kontakt sa bilo kojom osobom iz imenika, ali i mnogo više.

Nezaobilazna je bila i integracija veštačke inteligencije, ali je Google otišao korak dalje i opremio servis funkcijom Smart Reply koja vremenom uči o komunikaciji korisnika i na taj način predlaže reči kako bi se poruke otkucale same od sebe. Allo stiže i sa Google asistentom koji u okviru chat-a korisniku pomaže da pronađe željene informacije i pristupi pretraživaču, mapama, servisima YouTube ili Translate, kao i velikom broju drugih integracija koje stižu sa ovom aplikacijom.

https://www.youtube.com/watch?v=CIeMysX76pM

Što se video poziva tiče, lansirana je video – calling aplikacija Duo za Android i iOS operativne sisteme preko koje korisnici mogu da započnu video poziv (podrška za HD 720p video) sa svima ljudima iz imenika u telefonu. Duo je prva aplikacija za video pozivanje koja vam omogućava da uživo gledate onog koji vas poziva pre nego što se javite.

MOBILE DEEP LINKING

Velike promene su i na polju mobilne tehnologije, kojima se raduju developeri. Reč je o Android Instant Apps, tehnologiji baziranoj na mobile deep linking-u putem kojeg korisnici pristupaju aplikaciji i sadržaju koji ona nudi direktno iz rezultata Google pretrage – bez prethodne instalacije.

Sa druge strane, developeri nisu u obavezi da ispisuju novi kod već postojeću aplikaciju mogu da „provuku“ kroz API koji će im omogućiti da se njihove aplikacije u budućnosti nađu u rukama miliona korisnika.

google-daydream-vr

DAYDREM VR

U pitanju je hardverska i softverska inicijativa koja sa jedne strane donosi dva uređaja: kontroler i headset. A sa druge: integraciju Daydream VR u samo jezgro Android N platforme.

Google je istakao da će Daydream zahtevati određenu specifikaciju od telefona kako bi on mogao da se koristi. Ti telefoni će biti “Daydream Ready”, odnosno kompatabilni za korišćenje u Daydream VR režimu.

android-wear

ANDROID WEAR 2.0

Operativni sistem za nosive uređaje je dobio nadogradnju na verziju broj 2. Tokom ove godine bi Android Wear 2 trebalo da bude dostupan za preuzimanje, ističe Google. Što se promena tiče, ima ih i one se odnose na tehnički i estetski segment korisničkog iskustva.

Android Wear 2 će omogućiti pametnim satovima da rade u potpunosti autonomno, bez obaveze da prethodno budu povezani sa telefonom. To će olakšati razne aktivnosti, uključujući preslušavanje muzike, korišćenje nekih aplikacija koje će moći da se koriste autonomno.

Google Home

GOOGLE HOME

Nama se najviše dopao Google Home. Budućnost je stigla. U videu pogledajte o kakvom uređaju se radi i koliko može da promeni način života.

Radi se o uređaju koji je zamišljen da bude na povrišini neke police, stola, noćne komode i slično. U suštini, to je napredni Bluetooth zvučnik sa integrisanim Google AI asistentom. Potencijalni korisnici Google Home uređaja će zahvaljujući istoriji korišćenja Google naloga i Google aplikacija, moći da iskoriste njegov pun potencijal.

Mogućnosti su stvarno beskrajne, a kako Google navodi, Home će vremenom biti sve bolji. Integracija novog Google AI asistenta će korisnicima omogućiti da glasovnim komandama učine mnogo toga, i to sve “u hodu”. Korisnici će moći da ga povežu sa TV-om, sa sistemom za grejanje i hlađenje, sa sistemom za osvetljenje, odnosno sa pametnim sijalicama itd.

Detalje sa Google I/O 2016 konferencije možete pogledati: