Moderni potrošač ima povećana očekivanja. Ako brendovi žele ispuniti ova očekivanja moraće zahteve shvatiti vrlo ozbiljno, što znači da će unutar svojih firmi morati da prave reorganizacije i da smišljaju drugačije pristupe proizvodima, oglašavanju i potrošačima. Brendovi koji se prilagode novom vremenu, sigurno će steći ne samo nove kupce, već verne i zahvalne fanove. O svemu ovome brine marketing menadžer.

marketing menadzer

Tačnije, marketing menadžer obavlja niz promotivnih aktivnosti kako bi proizvod ili usluga imali dobar odjek u javnosti i svesti potrošača. Osnovni cilj njegovog posla je postizanje dobrog imidža proizvoda ili usluge i postizanje porasta prodaje. On je taj koji planira, usmerava i koordinira promociju proizvoda ili usluge na svim poljima i pomoću svih dostupnih kanala.

KLJUČNI MARKETINŠKI TRENDOVI U 2016.

5

TRANSPARENTNOST I POVERENJE

Najbolji brendovi u 2016. biće oni koji će prikazati najbolju sliku o tome šta rade u korist svojih korisnika. Dani kada su se marketinške poruke slale samo kako bi privukle pažnju su gotovi. Ljudi očekuju više vrednosti, a manje prekida komunikacije od omiljenih brendova. Trend je dati ljudima više od očekivanog i osiguravanje toga da marketinške poruke i trud daju značajnu vrednost potrošačima. To, između ostalog znači, da se potrošačima nude popusti, kuponi, nagradne igre I sl. Imajte na umu da potrošači više ne veruju svemu što čuju. Skeptičiji su nego ikada. Više nije dovoljno ispričati priču, već  bi trebalo dokazati I pokazati svoje marketinške poruke i tvrdnje.

SOCIJALNE MREŽE NE ODLAZE SA SCENE

Twitter, Facebook, blogovi, YouTube i drugi alati socijalnih online zajednica ne idu nikud i nisu prolazni trend. Poslednji je trenutak da se poslovanje predstavi na socijalnim mrežama i da se uključe potrošači u interaktivnu prezentaciju proizvoda i usluga. Dajte ljudima odličan sadržaj i komunicirajte sa potrošačima preko drušetveih mreža. Prednost u 2016. ima vizuelni sadržaj i content marketing.

internet-marketing-social

MOBILNA TEHNOLOGIJA U PUNOM JEKU

Mobilni uređaji  zauzimaju centralno mesto u svetu marketinga u 2016. Počev od smartfona, preko tableta, do prenosivih gedžeta, evolucija mobilnih uređaja je jedan od ključnih faktora koji utiču na svet marketinga u 2016.. Interakcija sa korisnicima preko njihovih prenosivih malih ekrana, za brendove znači da će moći da ostvare ličniju vezu sa svojim potrošačima, da im se približe i još više postanu deo njihovog života.

MILENIJALSI

Ciljna grupa nisu više samo milenijalsi odnosno mladi između 20 i 35 godina, poznati i kao generacija Y.Oni će u jednom trenutku tržište prepustiti nekim novijim generacijama, tako da će brendovi u 2016. morati da prošire svoj fokus da bi ostali u igri. Generacija Z (od 1995. pa do danas) predstavlja i tek će predstavljati čak 75% globalne radne snage u period od narednih 10 godina.

marketing

MARKETING MENADŽERI I OBAVEZNA EDUKACIJA

Ovo su neki od trendova koji će i u budućnosti razlikovati uspešne marketinške kampanje od onih koje neće imati efekta kod korisnika kojima su namenjeni. Zbog toga je potrebno da se marketing menadžeri neprestano usavršavaju, dodatno obučavaju i prate trendove u svom poslu. Ukoliko ostvaruju uspešne odnose sa klijentima, partnerima i medijima, znaće i na koje načine da tu prednost pretvore u profit za firmu za koju rade.

Eduka plus pruža podršku svim marketing menadžerima koji žele da se usavrše, ali nudi i kurs iz ove oblasti za one koji bi želili da se brzo zaposle i budu konkurenti na tržištu rada.