Najboljim načinima usvajanja novih znanja i veština bavili su se psiholozi Henry Roediger i Mark McDaniel koji su svoja zapažanja objavili u knjizi „Make It Stick: The Science Of Successful Learning“. Predstavljamo vam tri najvažnija koraka koja će vam pomoći prilikom bržeg usvajanja gradiva ili bilo kakvih novih znanja i biznis veština.

online_resources1

NE PADAJTE NA JEDNOSTAVNOST

Koliko puta vam se dogodilo da nešto učite ili čitate i čini vam se jako jednostavno. Međutim, nakon toga shvatite da se dogodilo upravo suprotno od očekivanog i umesto da upamtite činjenice – zaboravili ste ih.

Primer: stojite pred velikim monitorom i tražite peron na koji staje autobus. Vidite da se radi o broju 315, skrećete pogled i uzimate mobilni u ruke misleći kako ste zapamtili. Međutim, niste. Umesto toga trebalo je da pogledate monitor, vidite o kojem broju se radi i da ga na glas ponovite ‘315’. Tako biste bili sigurni da ste upamtili pravi broj.

Eduka plus

POVEŽITE NOVE STVARI SA STARIMA

Što veštije i smislenije nove informacije povežete sa starim znanjima, veće su šanse da ćete bolje upamtiti i primeniti naučeno.Ukoliko ste upravo naučili šta je, na primer digitalni marketing, progledajte reklame na internetu koje će vam pomoći da utvrdite to znanje, odnosno razmislite kako se ovakva vrsta oglašavanja primjenjuje u svakodnevnom životu.

Eduka ucenje

OSVRNITE SE

Istraživanje koje je proveo Harvard Business School otkrio je kako samo 15 minuta osvrta na kraju radnog dana, kod zaposlenog ima velikI utIcaj i značaj. On je istakao da kada ljudi dobiju priliku za osvrtom na radni dan ili naučeno gradivo doživljavaju i svojevrsno povećanje energije i samopouzdanja. Zato, na kraju dana razmislite o naučenom gradivu. To će vas mentalno osnažiti i dati  samopouzdanje.

Edukujte se kod Eduke.