Poslovne veštine su važan alat na putu poslovnog uspeha. Ako želite da promenite posao, ili tražite posao, postoji nekoliko “caka”  koje vam mogu ubrzati “putovanje” ka novom zaposlenju.

 

poslovna vestina1

POSLOVNA KOMUNIKACIJA

Koliko ste puta u školi, na fakultetu, konkursima pa i na poslu gledali kako bolje prolaze ili brže napreduju oni koji manje znaju ili vrede od vas? Razlog tome, ne mora biti protekcija i dobre veze. Možda je samo reč o veštini komunikacije. Nekome je to urođeno, neko je mora naučiti. Dakle, ako ste ambiciozni, vežbajte veštinu poslovne komunikacije.

Poslovna komunikacija je formalna vrsta komunikacije, jer se tokom razmene informacija moraju poštovati određena pravila. Podrazumeva komuniciranje između nadređenih i podređenih ili kolega u istom rangu. Međutim, ni u poslovnom svetu ne vlada uvek samo formalna komunikacija. Naprotiv, na zajedničkim ručkovima, proslavama, jubilejima ili sportskim takmičenjima dozvoljena je, čak i poželjna, određena doza spontanosti, duhovitosti i neposrednosti.

Za uspešno obavljanje posla važna je i pisana i verbalna, ali i neverbalna komunikacija, jer šefovi i poslovni partneri procenjuju bukvalno sve. Teško da će vam vrediti izvrsno napisan izveštaj ako ga na sastanku ne budete znali dobro obrazložiti. Isto tako, sva vaša poslovnost i besprekorna formalna komunikacija mogu pasti u vodu ako ste u neformalnom komuniciranju kruti i namrgođeni.

Presentation5

LIČNO BRENDIRANJE

Ako ste često na internetu, odnosno na društvenim i poslovnim mrežama, počnite da razmišljate o tome kako da razvijete vlastiti, lični brend koji će stvoriti poslovnu sliku. Zašto?

Možete se kladiti da će vaši budući poslodavci  pre nego što vas zaposle “pročešljati” vaš profil po društvenim mrežama. Sada su informacije lako dostupne i tzv. lični marketing se svodi na pričanje priče, koja mora imati ličnu notu. Samo nemojte glumiti ono što niste, jer će se istina kad tad otkriti. Posavetujte se vama sličnima, a to ćete uspeti ako budete online “umreženi” kako biste locirali dobre mentore za nove poslovne prilike, rast biznisa i lični razvoj.

Investment

RIZIKOVANJE

Čuli ste za izreku: “Ko riskira – profitira” ili drugačije, ako neko želi da ostvari rezultat tj. uspeh, ne sme se bojati rizika. Predstavite svom šefu svoje ideje koje se „krčkaju“ u vašem umu ko zna koliko! Možda ih ne prihvati? A šta ako ih prihvati! A vi nezaposleni – pitajte budućeg poslodavca za posao. Tražite ga. Bojite se da će vas odbiti? Šta ako kaže: Da.

Osim hraborsti i samopouzdanja dok tražite posao, probajte i da volontrate. Nemojte da mislite da niste vredni toga, odnosno da nemate vremena jer ste završili školovanje i da je vreme da imate “pravi” posao. Volontiranje nije dokazivanje vaših sposobnosti koje samo vi cenite. Morate da pokažete poslodavcu da ste spremni da radite i to ne samo u okviru zadataka koji se od vas traže. Budite proaktivni i idite u susret problemima na poslu. To će vas razlikovati od drugih, a zaposlenje i nove poslovne prilike će same doći. Verujte u sebe.

Sada ćete pomisliti “Mala bara – mnogo krodila”. Da, znamo kakva je situacija u Srbiji. Konkurencija za svaki posao je brojna. Za jedno radno mesto se prijavljuje i do 600 kandidata. Kako u takvim okolnostima zainteresovati poslodavca za sebe, kako se istaknuti, kako ući u uži izbor? Postoji rešenje. Radite na sebi, investirajte u sebe, u edukaciju, kurseve, obuke seminare, brendirajte sebe na društvenim i poslovnim mrežama, rizikujte.