ŠTA JE EMAIL MARKETING?

Email marketing se može definisati kao oblik direktnog marketinga kojim se uspostavlja veza sa postojećim ili potencijalnim kupcem. Na ovaj način kupce direktno obaveštavate o Vašim promotivnim aktivnostima, akcijama, društveno odgovornim aktivnostima ili novostima iz Vaše firme, ili uputiti kupcima direkno neku specijalnu ponudu ili pogodnost.

email-marketing good

ZAŠTO JE EMAIL MARKETING I DALJE ZNAČAJAN MARKETING ALAT?

Email marketing je jedan od prvih oblika oglašavanja na internetu, ali je i dalje veoma zastupljen kao jedan od najefektivnijih oblika marketinga. Razlog tome je što je registrovano tri puta više Email naloga nego korisnika na svim društvenim mrežama zajedno.

U vreme jake konkurencije kupac se retko odlučuje za kupovinu prilikom prve posete Vašem sajtu. U potrazi za što boljom ponudom, on će svakako obratiti pažnju na informacije i pogodnosti koje ste mu ponudili putem Emaila.

email-marketing

ŠTA DOBIJATE EMAIL MARKETINGOM?

Pametnim korišćenjem Email marketinga u mogućnosti ste da iskoristite najveći povrat investicija (ROI) u industriji koji za Email marketing iznosi 1:43, kao i da ciljano targetirate vaše klijente i dostavite im isključivo informacije koje ih zanimaju i za koje možete očekivati  željenu akciju (klik na određeni link, kupi proizvod, prezumi dokument).

Email-marketing

KAKO NAPRAVITI DOBAR EMAIL MARKETING?

Da bi se Email marketing pravilno i uspešno koristio u poslovnom svetu potrebno je imati bazu klijenata koji su pristali da dobijaju promotivne ponude na svoj mail. U suprotnom se ti mail-ovi smatraju nepoželjnom poštom (spam mail). Naravno, svi korisnici sa liste uvek imaju mogućnost i da se odjave od prijema takvih mailova.

Postoje razni načini i alatke kako da Vaš Email umesto u spamu bude u inboxu. Najosnovnije je da ne koristite velika slova, „spam“ reči“, mnogo simbola kao što uzvičnici upitnici, znakovi, kao i jake boje koje koriste spameri (crvena). Važno je da pišete jasne naslove poruka i da imaju veze sa porukom (u suprotnom vaša poruka može biti okarakterisana kao spam). Bitno je i da ne koristite više od tri linka u vašim porukama, ne računajući link za odjavu sa liste koji je obavezan na kraju maila.

Inbox Icon

NEWSLETTER U EMAIL MARKETINGU

Najčešći oblik E-mail kampanja sprovodi se u obliku newsletter-a. Reč newsletter nastala je spajanjem reči newspaper (novine) i informational letter (informativno pismo). Postoji više različitih vrsta newsletter-a, od novina i pamfleta, do email newsletter-a.

Newsletter obično u sebi sadrži promotivne tekstove i poruke oblikovane u atraktivnom vizualnom rešenju i namenjen je ciljnim grupama korisnika. Njime se promovišu razni proizvodi i usluge, a posebno je pogodan za posebne ponude u ograničenom vremenu. Ono što je najvažnije u biznisu, upotreba newslettera nije samo u potrebe oglašavanja, već je njegova primarna svrha izgradnja odnosa kompanije sa svojim klijentima ili onima koji su prijavili na newsletter listu. To znači da bi newsletter trebalo da pruži relevantne i korisne sadržaje onima koji ga primaju. Ukoliko je sadržaj samo oglašivačkog karaktera, najčešća posledica je umaranje primalaca newslettera i odjavljivanje sa liste primalaca.

make-email

OSTALE VRSTE EMAIL PORUKA

Pored newslatter Email poruke postoje i transakcioni mailovi koji se šalju nakon određene radnje primaoca maila (posle kupovine, neke potvrde na primer u obliku pozdravne poruke. Koriste se, zatim, i direktni mailovi koji su isključivo u pormotivne svrhe i nema redovnog slanja, samo po potrebi i auto mailovi – automatizovani odgovori poslati po unapred definisanim kriterijumima (na primer posle učlanjenja na određenu mailing listu). Za uspešan Email marketing sadržaji ovih poruka se najčešće kombinuju kako bi se povećala uspešnost Email kampanja jednog preduzeća.