Više od 70 miliona web sajtova koji su napravljeni u WordPressu i 100 hiljada novih sajtova koji se naprave svake nedelje korišćenjem ove platforme, deo su impresivne statistike korišćenja WordPress platforme danas. Drugačije rečeno, više od polovine svih web sajtova koji koriste neku od poznatih web platformi su WordPress sajtovi.

why-use-wordpress

Šta je WordPress?

WordPress je aplikacija koja se “instalira” na web serveru (home direktorijum) i koja pomaže da brzo i lako postavite i održavate svoj privatni ili kompanijski web sajt. Popularno, aplikacije poput WordPress-a nose zbirni naziv CMS (Content Management System).

Smisao kreiranja sajta kroz WordPress je da korisniku koji ne poznaje ni jednu od web tehnologija potrebnih za izradu dinamičkih sajtova (HTML, CSS, JavaScript, jQuery, PHP, MySQL) omogući postavljanje i ažuriranje web sajta pri čemu dodatna snaga leži u mogućnosti njegovog prilagođavanja potrebama korisnika. Benefit je svakako da samostalno postavljate i ažurirate websajt bez dodatnih ulaganja.

Pre instalacije WordPress-a potrebno je uraditi sledeće :

  1. Izabrati ime domena i proveriti njegovu dostupnost
  2. Zakupiti domen
  3. Zakupiti hosting

cms

WordPress je jednostavan za korišćenje

WordPress je na svom početku bio zamišljen kao blog platforma. Vremenom je prerastao u alat za kreiranje kako sajtova sa statičkim sadržajem tako i sajtova sa mešovitim sadržajem. Od nastanka platforme do danas ovu platformu karakteriše jednostavnost i  funkcionalnost. Ne postoji lakši način da se kreira kvalitetan web sajt nego korišćenjem WordPressa, čak i ako neko nema znanja o programiranju i web dizajnu.

WordPress omogućava jednostavno upravljanje multimedijalnim sadržajima. Nije potrebno mnogo predznanja da uspešno manipulišete fotografijama, video-snimcima, grafikama ili tekstovima na sajtu.

WordPress koristi oko 70 miliona web sajtova širom sveta

Ako posmatramo sajtove koji su napravljeni u nekoj od postojećih CMS (Content Management System) platformi, više od polovine njih koristi WordPress. Ova platforma omogućava pokretanje sajta sa najmanje troškova, u najkraćem roku i sa najmanje predznanja.

WordPress koriste mnoge velike kompanije poput CNN-a, CBS-a, New York Times, Mercedes-Benz, Vogue. Ako je WordPress dobar za Kongresnu biblioteku SAD-a ili sajtove američke i britanske vlade, onda nema razloga zašto ne bi bio podoban i za mala preduzeća.

w
WordPress je besplatan

Zaista, nema cake. Softver je potpuno besplatan i otvorenog je tipa (open-source), kao i sva njegova ažuriranja. Korisniku je data potpuna kreativna i funkcionalna sloboda da sa njime čini šta poželi.

WordPress održava veliki broj stručnjaka volontera širom sveta, i konstantno se unapređuje i testira. Pošto je potpuno besplatan, WordPress zajednica širom sveta želi da dâ svoj doprinos i time pomogne njegovom širenju i korišćenju. Iako ćete možda platiti malu naknadu za profesionalnu temu ili dodatak, osnovna WordPress instalacija je besplatna.

WordPress

 WordPress nudi veliki broj dodataka i mogućnosti

Za korisnike kojima su potrebne napredne funkcije, kao što su liste kupovine za e-commerce web stranice, galerije slika, podaci iz analitike, alati za optimizaciju, WordPress nudi najveću listu dodataka, odnosno „pluginova“ (gotovo 30.000), koji su do sada preuzeti po nekoliko stotina hiljada puta.

Razvoj WordPressa zasniva se upravo na razvoju i kreiranju pluginova koji zadovoljavaju gotovo sve potrebe koje možete imati na jednom sajtu. Ono što na drugim platformama možete uraditi samo angažovanjem programera, na WordPressu možete uraditi potpuno sami, a odgovore na sve nedoumice dobićete jednostavnim upitom na Google-u ili na seminaru koji organizuje škola Eduka plus.