Mora se priznati da je danas u Srbiji veoma teško naći posao, ali ipak, postoje neka zanimanja za koje su konkursi uvek otvoreni. Na srpskom tržištu rada poslednjih godina su najpopularnija zanimanja koja su relativno nova, i za koje se do skoro nije ni znalo. Ipak, tu su i neka „stara“ zanimanja koja garantuju brzo zapošljavanje.

marketing

Stručnjak za marketing

Poslednjih godina zapošljavanje stručnjaka u industriji oglašavanja je naglo porasla. Ova situacija nije karakteristična samo za naše prostore već i van njih. Današnje kompanije smatraju izuzetno važnim fokusiranje na praktične primene marketinga koje podrazumevaju ne samo tradicionalne medije (tv, novine, flajeri, bilbordi) već i internet.

Sve više se ulaže u online marketing tako da su internet marketing stručnjaci traženiji nego ikad. Ovo zanimanje i nije postojalo pre nekoliko godina, tako da su znanja i veštine iz ove oblasti neophodne svakom preduzeću koje mora da bude u koraku sa vremenom da bi opstalo. Internet ili digital marketing menadžeri su dobro plaćeni kako kod nas, tako i u svetu, ali moraju da prate tehnološke promene i da se stalno usavšavaju. To je ujedno i prednost ovog zanimanja jer su digital menadžeri konstantno traženi.

knjigovodja

Knjigovođa

Živimo u državi gde su česte izmene zakona, kao i njihovih tumačenja. Preduzetnici nemaju vremena da prate stalne izmene zakona i da se konstantno i detaljno informiršu kako to tačno može uticati na poslovanje posao. Uz to, preduzetnici žele da uštede na nepotrebnim troškovima i svaka ozbiljna firma želi da ima dobrog knjigovođu.

Za obavljanje ove i te kako plaćene pozicije je neophodno poznavanje raznih poslovno – administrativnih procedura, što govori u prilog neophodnosti dodatnog neformalnog obrazovanja. Na različitim kursevima i treninzima stručnjaci iz oblasti računovodstva koji nemaju radnog iskustva mogu da steknu praktična znanja i budu poželjan kandidat na tržištu rada.

finansije

Finansijski analitičar

Zbog velike potražnje na tržištu rada, kao i zbog dinamičnosti posla, posao finansijskog savetnika je vrlo aktuelan i tražen. Jasno je da su savremenim firmama neophodni konstantno neophodni podaci o aktuelnom stanju i kretanju na tržištu, radi efikasnijeg upravljanja sopstvenim kapitalom. Dakle, finansijski analitičar je značajan faktor u donošenju odluka o budućim ulaganjima firme i o najboljem investiranju. Ovo zanimanje i te kako pruža znatne mogućnosti profesionalnog napredovanja, a pri tom je i odlično plaćeno.

Znanja i veštine iz ove oblasti mogu brzo da steknu nezaposlena lica, ali i sami vlasnici firmi koji žele da unaprede svoje poslovanje, jer je finansijski analitičar simbol stabilnosti i razvoja preduzeća.

community

Stručnjak za društvene mreže

Jasno je da je aktivnost na društvenim mrežama danas postala prioritet i nužnost, posebno zbog činjenice da kompanije sve više traže stručnjake iz ove oblasti radi povećanja interakcije sa svojim klijentima ili potrošačima kroz kanale društvenih mreža. Svakako da je široko razvijena svest o prednosti korišćenja savremenih informacionih tehnologija za plasman ali i za brendiranje kompanije.

Ova činjenica doprinosi eksploziji potražnje stručnjaka iz ove oblasti na nivou celog sveta. U formalnom obrazovanju za ovo zanimanje se ne možete školovati, ali zato postoje kursevi i seminari koji vas mogu uvesti u svet zajednica administratora društvenih mreža.

job-search

Po svemu sudeći, potrebno je samo malo volje, vremena i novca i Vaša potraga za idealnom i dobro plaćenom karijerom može početi.