Zanimanja u 2016. koja garantuju posao

Mora se priznati da je danas u Srbiji veoma teško naći posao, ali ipak, postoje neka zanimanja za koje su konkursi uvek otvoreni. Na srpskom tržištu rada poslednjih godina su najpopularnija zanimanja koja su relativno nova, i za koje se do skoro nije ni znalo. Ipak, tu su i neka „stara“ zanimanja koja garantuju brzo zapošljavanje.

marketing

Stručnjak za marketing

Poslednjih godina zapošljavanje stručnjaka u industriji oglašavanja je naglo porasla. Ova situacija nije karakteristična samo za naše prostore već i van njih. Današnje kompanije smatraju izuzetno važnim fokusiranje na praktične primene marketinga koje podrazumevaju ne samo tradicionalne medije (tv, novine, flajeri, bilbordi) već i internet.

Sve više se ulaže u online marketing tako da su internet marketing stručnjaci traženiji nego ikad. Ovo zanimanje i nije postojalo pre nekoliko godina, tako da su znanja i veštine iz ove oblasti neophodne svakom preduzeću koje mora da bude u koraku sa vremenom da bi opstalo. Internet ili digital marketing menadžeri su dobro plaćeni kako kod nas, tako i u svetu, ali moraju da prate tehnološke promene i da se stalno usavšavaju. To je ujedno i prednost ovog zanimanja jer su digital menadžeri konstantno traženi.

knjigovodja

Knjigovođa

Živimo u državi gde su česte izmene zakona, kao i njihovih tumačenja. Preduzetnici nemaju vremena da prate stalne izmene zakona i da se konstantno i detaljno informiršu kako to tačno može uticati na poslovanje posao. Uz to, preduzetnici žele da uštede na nepotrebnim troškovima i svaka ozbiljna firma želi da ima dobrog knjigovođu.

Za obavljanje ove i te kako plaćene pozicije je neophodno poznavanje raznih poslovno – administrativnih procedura, što govori u prilog neophodnosti dodatnog neformalnog obrazovanja. Na različitim kursevima i treninzima stručnjaci iz oblasti računovodstva koji nemaju radnog iskustva mogu da steknu praktična znanja i budu poželjan kandidat na tržištu rada.

finansije

Finansijski analitičar

Zbog velike potražnje na tržištu rada, kao i zbog dinamičnosti posla, posao finansijskog savetnika je vrlo aktuelan i tražen. Jasno je da su savremenim firmama neophodni konstantno neophodni podaci o aktuelnom stanju i kretanju na tržištu, radi efikasnijeg upravljanja sopstvenim kapitalom. Dakle, finansijski analitičar je značajan faktor u donošenju odluka o budućim ulaganjima firme i o najboljem investiranju. Ovo zanimanje i te kako pruža znatne mogućnosti profesionalnog napredovanja, a pri tom je i odlično plaćeno.

Znanja i veštine iz ove oblasti mogu brzo da steknu nezaposlena lica, ali i sami vlasnici firmi koji žele da unaprede svoje poslovanje, jer je finansijski analitičar simbol stabilnosti i razvoja preduzeća.

community

Stručnjak za društvene mreže

Jasno je da je aktivnost na društvenim mrežama danas postala prioritet i nužnost, posebno zbog činjenice da kompanije sve više traže stručnjake iz ove oblasti radi povećanja interakcije sa svojim klijentima ili potrošačima kroz kanale društvenih mreža. Svakako da je široko razvijena svest o prednosti korišćenja savremenih informacionih tehnologija za plasman ali i za brendiranje kompanije.

Ova činjenica doprinosi eksploziji potražnje stručnjaka iz ove oblasti na nivou celog sveta. U formalnom obrazovanju za ovo zanimanje se ne možete školovati, ali zato postoje kursevi i seminari koji vas mogu uvesti u svet zajednica administratora društvenih mreža.

job-search

Po svemu sudeći, potrebno je samo malo volje, vremena i novca i Vaša potraga za idealnom i dobro plaćenom karijerom može početi.

Pročitajte takođe

Drustvene mreze

10 koraka do dobre strategije digitalnog marketinga

Danas kada važi „Online sam, dakle postojim“, kreiranje strategije digitalnog marketinga je uslov bez koga se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *