Nema nikakve sumnje, tehnologija je promenila način na koji komuniciramo i primamo informacije. I upravo zbog ove promene, firme su morale da se prilagode načinu na koji komuniciraju sa svojim klijentima i da sa njima grade nove (online) odnose.

U moru mnogobrojnih informacija današnji potrošači se oslanjaju  na internet, email i mobilni telefon kako bi pretražili i dobili željene informacije o svojim omiljenim brendovima i kompanija.

social-media

Kao rezultat toga, u proteklih nekoliko godina, firme su preusmerile svoje napore ka digitalnom marketingu. Veće direktora marketinga je to potvrdilo činjenicama i statistikama koje se odnose na potrošnju vezanu za marketing, koje će vas, a možda i neće, raspametiti:

  • Više od trećine CMO (direktora marketinga) je izjavilo da će digitalni marketing prouzrokovati povećanje potrošnje za 75% ili čak i više u narednih pet godina;
  • Digitalno reklamiranje je najbrže rastuća kategorija, sa 16% povećanja potrošnje godišnje;
  • BIA/Kelseyje procenila da će u SAD plasiranje reklama preko mobilnih uređaja na lokalnom nivou ili na ciljanim lokacijama porasti ove godine za 56% odnosno do 6,7 milijardi dolara;
  • 28% trgovaca je smanjilo njihove budžete za reklamiranje kako bi više investirali u digitalni marketing;
  • Širom sveta potrošnja na reklame na društvenim mrežama je dostigla 16.1 milijardu dolara u 2014. godini, što je povećanje od 3% u odnosu na 2013. godinu;
  • Do 2018. godine, reklamiranje na internetu će prestići televiziju kao najveće sredstvo reklamiranja.

DigitalMarketingInfographic

Šta, onda, ovo znači za vas?

Očekuje se da će se digitalni marketing razvijati i biti u poziciji da preovlada reklamnim segmentom u narednim godinama, tako da je važno sada steći ove veštine kako bi postali poželjniji kandidat za poslodavce.

LinkedIn je analizirao preko 330 miliona profila svojih članova da bi otkrio 25 najpoželjnijih veština koje su pomogle ljudima da nađu posao, i četiri su direktno povezane sa marketingom:

  • SEO/SEMmarketing;
  • Menadžer marketinške kampanje;
  • Digitalni i online marketing;
  • Marketing digital kanala;

Kako kompanije nastavljaju da investiraju u digitalni marketing tako je više verovatno da će investirati u zaposlene, koji poseduju veštine koje će doprineti njihovom razvoju marketinga. Učenje digitalnih veština ne samo da će obogatiti vaš CV, već će vam obezbediti doživotnu karijeru u marketingu.

digital kanali

Ako želite da napredujete i budete u koraku sa vremenom upišite kurs Digital marketing menadžer i naučite sve o digital i E-trgovini, analitici podataka, SEO i sve ono što je potrebno da za razvoj digitalne ekonomije. Rezultat toga je da ćete sebi osigurati sigurnu budućnost i biti konkurentni na tržištu rada.