Bilo da komunicirate sa prijateljima, određenom grupom ljudi ili kreirate live video sadržaj koji postaje sve primamljiviji, odluka Facebooka da se segment videa uživo obogati novim funkcijama radi podizanja i stvaranja što boljeg interakcije sa korisnicima je pun pogodak.  Zašto?

Nove opcije obezbeđuju još bolju interakciju sa fanovima tj. gledaocima, ali i koje brendovima pružaju još više mogućnosti prilikom kreiranja uključenja uživo. Može se zaključiti da se Facebook marketing menja i da je sada još zanimljiviji, ali da objasnimo zašto je video u marketingu važan.

Facebook
Facebook Live Video za bolju i prisniju interakciju sa korisnicima brenda

Video reklama je najefikasniji vid „lansiranja“ nekog brenda u svest potrošača. Ovde ne mislimo na reklame koje se emituju na tradicionalnim medijima (npr. na televiziji), već na video klipove na drušvenim mrežama ili stručno nazvani video content klipovi. To su sadržaji preko kojih se ne prodaje neki proizvod direktno, već povezuje sa potencijalnim korisnicima tako što im pruža da saznaju korisne i zanimljive informacije. To je trenutno najpopularniji vid komuniciranja sa potrošačima, a u tome dominiraju klipovi koji pokazuju šta se dešava iza scene.

Oscars Backstage 2016.

Oscars Backstage 2016.

Da objasnimo i ovako: Svi mi volimo da vidimo šta se dešava iza scene. Zapitajte se koliko puta ste bili na nekom koncertu ili na nekoj predstavi i želeli da budete ili vidite kako je u backstage-u. Zašto? Zato što se tako bliži vašem idolu i osećate se posebno.

Upravo taj osećaj prisnosti je sada sa opcijom Facebook Live Video svima dostupan. Dovoljno je da, na primer neki muzičar, preko svog telefona uključi live video i obrati se svojim fanovima pre koncerta i podeli sa celim svetom kako se oseća i raduje pre muzičkog spektakla. Isti princip važi i za male i velike firme. Preko opcije Facebook Live Video prikažite im kako nastaje vaš proizvod, kako izgledaju vaše prostorije, ko i uz kakvu atmosferu pravi taj proizvod ili pordaje uslugu, kako se uopšte zabavljate na poslu i slično.

Što je video klip prirodnije snimljen, da ne kažemo amaterski, to je prirodni domet (organic reach) objave veći, a najzanimljiviji postaju viralni. Analize pokazuju da čovek zapamti 20% onoga što čuje, 30% onoga što vidi i čak 70% onoga što vidi i čuje. Ovo svakako treba iskoristiti, naročito što nam to Facebook i nudi.

Facebook2

Kako funkcioniše Facebook Live Video?

Kada korisnik klikne na pomenuti tab, može videti mapu sveta koja je prekrivena plavim tačkama. Ukoliko klikne na neku od njih, moći će da vidi live prenos iz tog mesta. Takođe, mapa se može pogledati i na ovoj adresi. Opcija vam bukvalno omogućava da pogledate bilo koga, bilog gde u svetu. Naravno, ukoliko su korisnici odlučili da live stream bude javan.

Osnivač i izvršni direktor Facebook-a veruje da je ovo ovo sledeći korak u komunikaciji ljudi. „Live je kao da imate TV kameru u svom džepu. Svako sa telefonom će sada moći da prenosi neki događaj bilo kome, bilo gde.“

Ako želite da gledate live stream neke potpuno nepoznate ličnosti ili stranice za koju još niste čuli, naravno iz bilo koje zemlje na svetu, imate različite opcije za pretraživanje.

Sa leve strane se nalaze “top ranked” klipovi, a na mapi su plavom tačkom obeležena mesta na planeta sa kojih trenutno ide Facebook Live Video.

Zanimljivo je i što najnovija Facebook karakteristika ide uz  Live komentare i emotikone. Naime, korisnik kada gleda Live video klipove može da uključi Live komentare i emotikone koje su drugi korisnici postavili i tako stekne uvid u to kada dolazi zanimljiv deo video klipa bez bojazni da će nešto da propusti. Ovo može da utiče i na kreatore videa da promene način na koji snimaju video i načine ga zanimljivijim.

facebook video live

Jedno od najnovijih unapređenja u okviru Facebook Live Videa jeste mogućnost upotrebe prenosa videa uživo u okviru Facebook Groups i Event stranica. Tako će korisnicima biti omogućeno da kontrolišu prenose i sami biraju grupe kojima će se obraćati – bilo da su u pitanju zatvorene grupe koje okupljaju članove porodice, ili Events stranice na kojima se nalaze najave za predstojeće događaje.

Pomenute novine donose puno benefita, kako običnim korisnicima koji mogu da ostvare još bolje komunikaciju sa svojim idolima, ali tako i osobama koje su pokrenule Live Video chat – korisnici su u mogućnosti da im ostavljaju Facebook reakcije, a tu su i posebni filteri za sadržaj.

Predlažemo da počnete da istražujete novu opciju Facebooka i želimo puno sreće u osvajanju novih korsnika vašeg brenda.