Danas, svakako više ne možete da završite fakultet i da smatrate da ste poželjan kandidat na tržištu rada. To ne znači da formalno obrazovanje, koje se stiče u obrazovnim institucijama i kruniše svedočanstvima i diplomama, nije važno. Naprotiv, ono može da vam pomogne da napredujete u određenoj oblasti, ali nije uvek dovoljno da budete uspešni u životu i da budete dobro plaćeni. Tu na scenu nastupa neformalno obrazovanje odnosno edukacija van standardnog školskog sistema.

Ovde ne mislimo na neplanirano obrazovanje što bismo u žargonu nazvali “škola života” i koje nastaje kroz interakciju sa roditeljima, medijima, bez plana i strukture. To obrazovanje se stručno naziva informalnim, ali nadopunjuje i formalno i neformalno obrazovanje.

life

„Vivere tota vita discendum est“ – latinska poslovica

Svi znamo za narodnu poslovicu: “Čovek uči dok je živ”. Iako može da deluje kao nešto što bi izgovorila naša baka, poslodavci i te kako cene ovu mudrost. Oni više ne pitaju koju diplomu imate, nego šta umete da radite, naročito u eri brzog razvoja tehnologija.  Samousavršavanje postalo je poželjan vid napredovanja ličnosti.

Većina studenata je to shvatila i mladi ljudi sada sebe u CV-iju ne predstavljaju kao nekog sa fakultetskom diplomom, nego prilažu i razne sertifikate završenih kurseva ili online radionica kako bi prikazali da su spremni za nove izazove. Sticanje znanja na raznim događajima, konferencijama, seminarima, kursevima i školama koji nisu fakulteti su njihov dokaz da stiču praktična znanja i profesionalno iskustvo. Uz to, oni sebe opisuju kao vredne, svestrane i odgovorne osobe, koje umeju da reaguju u određenim situacijima i u kojima postižu dobre rezultate.

kako-pronaci-posao

Neki poslodavci kao preduslov za prijem za radno mesto nude obuku, koja je prednsot koja ide uz radno mesto. Savladati novu veštinu, novu tehnologiju, novi zanat je važno kako poslodavcima, tako i svakom pojedincu za život.

Pomislite samo na škole kuvanja, ronjenja, plesa, radionice slikanja, solo pevanja, sviranja nekog instrumenta ili na seminare kreativnog pisanja ili na poslovne i marketing kurseve. Sve su to oblici neformalnog obrazovanja, jer doprinosi smanjenju jaza između postojećeg i potrebnog znanja.

Što više znate, više vredite.