PDV na hotelske usluge ipak 10%

PDV na hotelske usluge ipak 10%

 | Izvor: RTS
 


Prošlo je gotovo dva meseca od predstavljanja antikriznih mera Vlade Srbije, a izgleda da hotelijeri tek sada mogu da odahnu, jer u Ministarstvu finansija kažu da neće biti povećanja PDV-a na hotelske usluge sa osam na 20%. Kako RTS saznaje, porez će od 1. januara sledeće godine ipak biti viši, ali tek za dva procenta. Pre dva meseca u hotele u Srbiji uselio se strah da će ostati prazni. Vest o povećanju poreza za 12% zabrinula je hotelijere.

U Udruženju hotelijera HORES kažu da hotelijerstvo ne bi moglo da funkcioniše u takvom privrednom režimu, najskupljem u Evropi.

- To nije nešto što je bilo realno i hoteli ne bi mogli da podnesu. Povećanje PDV-a bi verovatno prouzrokovalo raskid velikog broja ugovora sa stranim partnerma koji su imali za cilj da dovedu strane goste – rekao je Tomislav Momirović iz HORES-a.

Spas za hotelijere može biti nova računica Ministarstva finansija. Njihova ideja je da se umesto povećanja PDV-a za hotelske usluge, pojača borba protiv onih koji posluju na crno, izbegavajući da državi plate porez.

Nezavisno od zahteva hotelijera, Ministarstvo finansija je ustanovilo da bi uvođenje više stope PDV-a na hotelske usluge turističku privredu dovelo u nepovoljan položaj u poređenju sa okolnim zemljama i usporilo rast, što nama svakako nije u interesu, saopštilo je Ministarstvo.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.  Obavezna polja su obeležena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top