Preko e-uprave i plaćanje poreza
Izvor: Beta

Građani Srbije će do kraja ove godine dobiti mogućnost da preko portala „euprava“ pogledaju svoje poreska zaduženje i da ih plate.
Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović je rekao da će taj projekat, koji se razvija u saradnji sa Poreskom upravom, biti završen u novembru i da će gađanima podatak o zaduženju za porez na imovinu biti dostupan u svih 169 opština u Srbiji.

On je istakao da trenutno portal „euprava“ najbolje sarađuje sa Ministasrtvom unitrraasnjih poslva (MUP) i najvio da će do kraja godine građanima biti ponuđeno osam novih usluga koje su vezane za lična dokumeta.

Usluge preko portala „euprava“ trenutno nudi 116 organa državne uprave i lokalne samuprave, što je, kako je ocenio Stojanović, lep broj, ali je istakao da je i dalje veliki potencijal neiskorišćen, jer još 150 organa ne koriste taj jedinstveni portal.

Direktor Direkcije za elektronsku upravu je naveo da usluge portala „euprava“ koristi 15.000 građana Srbije, ali, kako je dodao, i tu jepotencijal neiskorišćen, jer bi moglo da ih korsiti 4,5 do pet miliona građana.

Neke od usluga koje građani preko „euprave“ trenutno mogu da koriste je zakazivanje termina za ličnu kartu i pasoš, registracija i produženje registracije vozila, zamena stare vozačke dozvole, kao i vađenje izvoda iz matičnih knjiga u opštinama.

Kako je istaknuto, do sada je podneto ukupno 589.640 zahteva, a najčešće korišcenja usluga je produžavanje registracije vozila na ovlaštenim tehničkim pregledima i tako je do sada registrovano 350.000 vozila.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović je istakao da korišćenje portala „euprava“, koji je namnnjen i građanima i privredi, štedi vreme i novac, a omogućava i bolju informisanost i transparentnost rada državne i lokalne uprave.

On je pozvao državne organe i lokalne samouprve, koje jos ne koriste portal „euprava“, da to urade, jer će to doneti dobrbit i građanima i samoj admistraciji.