Leskovački i tekstilci iz Ćustendila ugovorili zajedničke poslove
| Izvor: Jugmedia

U Predejanu je počeo dvodnevni trening na temu međunarodnog marketinga za bugarske i srpske proizvođače tekstila, u okviru projekta „Zajedno na evropskom tržištu – zajedničke mogućnosti za preduzeća u industriji tekstila i odeće iz prekograničnih regiona“.

– Posle mnogo razmenjenih iskustava i informacija, 50% od broja privrednika koji su učestvovali na skupovima u Leskovcu i Ćustendilu sklopilo je dogovore o saradnji. Realizacija tih poslova je kod pojedinih partnera na nivou dogovora, a kod drugih se već primenjuje u praksi – rekao je direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj Bojan Tojaga.

On je naglasio da je grad Leskovac je sa svojim institucijama na raspolaganju za svaku vrstu pomoći.

Rezultatatima dosadašnje saradnje zadovoljan je i izvršni direktor Strukovne organizacije za tekstil i odeću u Ćustendilu Jordan Belovodski.

– Iako smo na početku imali probleme u sprovođenju projekta, rezultati sada, pri kraju projekta, pokazuju da su bugarske i srpske firme ostvarile određenu saradnju. Niz aktivnosti koje smo realizovali temelj su za jednu buduću, nadam se, uspešnu saradnju – rekao je Belovodski.

Cilj projekta je da se postigne razmena najboljih praksi, regionalnog planiranja i saradnje kako bi se osiguralo da kompanije iz sektora tekstilne i odevne industrije, koje posluju u pograničnom regionu, mogu da koriste nove tržišne mogućnosti širom Evropske unije.

Predavač na treningu, prof. Ekonomskog fakulteta u Nišu, Ljiljana Stanković naglasila je da su strategije nastupa na međunarodnom tržištu tema je koja privrednicima iz obe zemlje učesnice može pomoći da sagledaju najpovoljnije mogućnosti za svoju firmu.

– Svaka strategija ima prednosti i ograničenja, a napredak se može ostvariti kombinovanjem različitih strategija. Naša prednost ovde nije jeftina radna snaga, kako se često potencira, već kvalifikovana radna snaga, a ograničenja leže u činjenici da se još uvek posluje na stari, klasičan način – pojasnila je ona.
baner1
Projekat sprovode grad Leskovac i Strukovna organizacija za tekstil i odeću u Ćustendilu, Republika Srbija, Bugarska privredna komora i Republika Bugarska, kroz IPA Program prekogranične saradnje Bugarske i Srbije.

U Srbiji su ovim aktivnostima obuhvaćeni proizvođači tekstila u šest okruga koji se naslanjaju na susednu Bugarsku: Jablanički, Pčinjski, Nišavski, Pirotski, Borski i Zaječarski okrug.

Vrednost projekta je nešto više od 170.000 EUR, a on se kofinansira od strane Evropske unije kroz IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.