Nemački „Continental“ ulaže 17 mil EUR u novu fabriku u Srbiji
| Izvor: Beta

Vlada Srbije, Grad Subotica i nemački „Continental“ potpisali su danas Memorandum o razumevanju za novu invesiciju te kompanije u Srbiji od 17 mil EUR i zapošljavanje 500 radnika.

Dokument su u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića potpisali ministar privrede Srbije Željko Sertić, generalni direktor „Continental“-a za Srbiju Živko Topalović i gradonačelnik Subotice Jene Maglai. Nemački „Continental“ posluje u Subotici od 2012. godine gde proizvodi delove za rashladne uređaje u automobilima i zapošljava 650 radnika.

Ugovor o novoj investiciji, kako je rekao Sertić, biće potpisan u narednih 30 dana, a fabrika bi trebalo da bude otvorena u drugoj polovini 2016. godine.

Država će tu investiciju podržati sa 3 mil EUR, a lokalna samouprava, odnosno Grad Subotica, opremiće 2,5 hektara zemljišta za izgradnju nove fabrike „Continental“-a.
baner1
Sertić je rekao da je obaveza „Continental“-a da u naredne tri godina zaposli novih 500 radnika, a posle toga da u roku od pet godine zapošljava najmanje 1.150 radnika u Srbiji.

Potpredsednik nemačkog „Continental“-a, koji je najveći svetski dobavljač autodelova, Markus Murk rekao je da je širenje poslovanja te kompanije u Srbiji potvrda da je zadovoljna poslovni ambijentom u Srbiji podrškom vlade i lokale samouprave.

Murk je najavio mogućnost daljih ulaganja „Continental“-a u Srbiju, kojoj su, kako je rekao potrebni obrazovani radnici i spremna je da ulaže u njihovu obuku.

Srpski ministar privrede je podsetio da u Srbiji posluje 450 nemačkih kompanija, „Leoni“, „Stada“, „Bosch“ i „Siemens“ su samo neke od onih koje su širile su poslovanje u Srbiji.

Komentarišući dolazak nemačkog proizvođača mesa „Tonnies“, Sertić je rekao da je za dugoročnu i veliku investiciju te kompanije u Srbiji potrebno da se ispune još neki uslovi, kao što je izmena nekih propisa u našoj zemlji.

Nemačka je od 2000. godine do danas uložila u Srbiji 1,6 milijardi evra i jedan je od najvažnijih privrednih partnera.