Podrška kompanijama u prekograničnom poslovanju
| Izvor: eKapija

Više od 70 kompanija iz Srbije, koristeći besplatne usluge Evropske mreže preduzetništva, uspostavilo je kontakte sa inostranim firmama u različitim sektorima privrede – od turizma i građevinarstva preko IKT-a do prehrambene industrije.
Nabavka i distribucija robe, učešće na tenderima, realizacija zajedničkih projekta, razmena znanja i tehnologija, samo su neke od mogućnosti saradnje kompanija kroz Evropsku mrežu preduzetništva (EEN). To je najveća evropska mreža podrške sektoru malih i srednjih preduzeća koja ima cilj podizanje konkurentnosti kroz prekogranično povezivanje, razvoj i unapređenje inovacija, piše Privredna komora Srbije (PKS) na svom zvaničnom portalu.
baner1
Učešće Privredne komore Srbije u aktivnostima Evropske mreže preduzetništva je značajno unapredilo podršku malim i srednjim privrednim društvima u Srbiji, što se posebno ogleda u činjenici da su usluge koje pruža PKS i EEN više nego dopunjujuće i kompatibilne. Na taj način, poboljšan je i kvalitet usluga EEN kroz obezbeđivanje dinamičnijeg kontakta sa velikim brojem privrednika iz Srbije i zemalja koje učestvuju u sprovođenju usluga kroz ovu mrežu.

Kroz besplatne usluge EEN-a preduzeća mogu lakše i brže da pronađu partnere u inostranstvu. Kompanije imaju mogućnost da traže distributere i dobavljače, partnere u proizvodnji, transferu novih tehnologija, licenciranju, franšizi, kroz Bazu poslovne saradnje koja nudi preduzećima pristup preko 17.000 ponuda i potražnji iz više od 50 zemalja Evrope i šire.

Privrednici mogu da razgovaraju i sa potencijalnim partnerima o zajedničkim razvojnim projektima na međunarodnim poslovnim susretima koji se organizuju u okviru sajmova. Koristeći usluge EEN mreže, kompanijama su na raspolaganju informacije o specifičnostima tržišta, zakonima, mogućnostima za apliciranje za fondove i programe EU, kao i učešće na međunarodnim tenderima. Najave svih aktivnosti Evropske mreže preduzetništva dostupne su na sajtu http://een.ec.europa.eu i Evropske mreže preduzetništva u Srbiji (www.een.rs ).