Požega – U okviru pilot projekta „Podrška siromašnima da počnu sa proizvodnjom malina“ 24. novembra u Požegi sa početkom u 12 časova, održaće se konferencija

baner1

u prostorijama Kluba mladih, nekadašnjeg Doma JNA, tokom koje će se prezentovati njegovi dosadašnji rezultati.

Kroz ovaj poduhvat do sada je ukupno 347 nezaposlenih lica zasadilo malinu na minimum 15 ari kroz podršku od strane Regionalne razvojne agencije Zlatibor i hladnjača, dok će u narednom periodu njih još 200 zasaditi ovo voće.

Projekat „Podrška siromašnima da počnu sa proizvodnjom malina“ realizuje Program razvoja privatnog sektora u jugozapadnoj Srbiji (PSD) koji sprovodi Regionalna razvojna agencija Zlatibor, a finansira švajcarska Vlada preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. PSD se sprovodi na teritoriji Zlatiborskog, Raškog, Moravičkog i Kolubarskog okruga. Nastao je sa ciljem da omogući siromašnim ljudima da započnu proizvodnju „crvenog zlata“ koja je tradicionalni proizvod Jugozapadne Srbije, a biznis model se zasniva na saradnji između PSD programa, hladnjača (otkupljivača malina) i budućih proizvođača (nezaposlena lica). Podrška od strane hladnjača se ogleda u obezbeđenju svog neophodnog repromaterijala koji je neophodan jednom gazdinstvu da krene sa proizvodnjom maline (đubrivo, pesticidi, prihrana za biljke i slično). Potencijalni proizvođači malina će repromaterijal koji su dobili od otkupljivača vratiti kroz rod ovog voća u naredne dve godine.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti na putem internet pošte na adresu psd@rrazlatibor.rs ili na broj telefona 065/92-30-860, kontakt osoba: Slobodan Mitrović.