Nemačke firme traže dobavljače sa zapadnog Balkana – Iz Srbije 28 kompanija dobilo poziv za razgovore
| Izvor: Novosti

U Nemačkoj je pokrenuta inicijativa za pronalaženje dobavljača iz našeg regiona, a među 100 firmi odabranih za razgovore našlo se i 28 kompanija iz Srbije, javljaju „Novosti.“

Među srpskim kompanijama sa kojima bi nemačke firme sarađivale nalaze se „Grah Automotive“ iz Batočine, „Metech“ iz Smedereva i „Perform“ iz Požege.

– Ova inicijativa je rezultat zajedničkih političkih napora zapadne Evrope i zapadnog Balkana- ističe Martin Knap, direktor Nemačke privredne komore.
baner1
On navodi da je poziv od strane nemačkih firmi da učestvuju u avgustu na „Konferenciji o zapadnom Balkanu“ dobilo je i 38 kompanija iz Slovenije, 24 iz Hrvatske i 20 iz Bosne i Hercegovine.

– Prema zvaničnom izveštaju nemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku, nemački kupci su planirali da pošalju oko 170 zahteva za ponudu dobavljačima sa Balkana, a prosleđeno je 54 konkretnih upita za ponudu. Već u roku od tri nedelje nakon završetka konferencije, potpisana su četiri ugovora, iako je uobičajen prosek od 12 do 20 meseci za prvu realizaciju poslova – kaže Knap.

Kada je reč o nemačkim kompanijama koje već posluju u Srbiji, Knap objasnjava da ima dosta zaposlenih sa visokim obrazovanjem, ali je malo onih koji su imali specifičnu stručnu obuku, koja je potrebna za srednje pozicije u modernom industrijskom preduzeću.

On takodje navodi birokratiju i pravo kao glavne probleme u poslovanju, sa kojima se podjednako suočavaju domaći i strani privrednici.