Dolazak stranih investitora posebno značajan u nerazvijenim krajevima Srbije – Najviše radnika na jugu radi u autoindustriji
| Izvor: RTS

Podsticajna sredstva države za otvaranje novih radnih mesta u pet najnerazvijenijih okruga južne Srbije, školovan kadar i dobra saradnja stranih kompanija sa lokalnim sredinama najčešći su razlozi koje investitori iz inostranstva navode kada se odluče da kapital ulože na jugu i jugoistoku Srbije.

Svako novo radno mesto u sredinama poput Babušnice, Bojnika, Gadžinog Hana i mnogih drugih, u kojima je prosek plate daleko ispod republičkog, znači najviše onima koji ne nameravaju da se sele iz svojih krajeva.

Najviše radnika na jugu Srbije zapošljavaju nemačke kompanije koje posluju u autoindustriji. U istoj oblasti su i poslodavci iz istočnoazijskih zemalja. Amerikanci u Nišu i Britanci u Vranju proizvode cigarete, Italijani cipele, Francuzi u Pirotu gume, a turski investitori tekstilne proizvode.

– Veoma smo zadovoljni jer smo u ovom delu Srbije dobili kvalifikovanu radnu snagu, a zauzvrat podržavamo projekte lokalne zajednice. Za uređenje dečjih i sportskih igrališta prošle godine uložili smo 25.000 EUR – kaže Klemens Saks, generalni direktor kompanije Leoni u Srbiji.

Koridor 10 i budući auto-put ka Prištini trasiraju put novim investitorima koji će, smanjujući stopu nezaposlenosti, brže i lakše i do naših slobodnih poslovnih zona.

– Prednost poslovanja u slobodnim zonama jeste, ako se bavite uvozno-izvoznim poslovima, to što ste oslobođeni PDV-a, carina, a i papirologija se lakše i brže završava – kaže Slavoljub Vidanović iz kompanije Teri Engineering u Pirotu.

– Oni imaju ozbiljan udeo u spoljnotrgovinskoj razmeni ovog regiona sa svetom. To je pozitivan trend. Prošle godine suficit je bio 300 mil EUR, što nije do sada zabeleženo – kaže Aleksandar Milićević, direktor Privredne komore Niš.

U proteklih osam godina u Niš je stiglo šest stranih kompanija. Leoni gradi novu fabriku za 2.200 radnika. Grammer u Aleksincu najavljuje proširenje proizvodnje, a očekuje se i dolazak austrijske kompanije koja proizvodi led diode i filipinske kompanije koja će u Niškoj banji praviti elektrosklopove.