Ministarstvo rada pravi listu poslova koje deca ne smeju da rade
| Izvor: Tanjug

Ministarstvo rada će do kraja meseca doneti Uredbu o listi opasnih poslova kojom će biti određeno šta deca ne smeju da rade, najavio je danas ministar Aleksandar Vulin.

– Ne smemo nikada zameniti rad deteta u porodici kada samo pomaže roditeljima sa nečim što je opasno i nije primereno njegovoj snazi i godinama. Zato ćemo doneti odgovarajuću uredbu da bi svako znao šta ko može ili šta ko sme da radi – zaključio je Vulin.

Vulin je, povodom Dana dece ulice koji se danas obeležava, rekao da Ministarstvo rada, kao jednu od svojih najvažnijih obaveza, upravo vidi borbu protiv fenomena dece ulice.

On je dodao i da je samo u Beogradu prošle godine, preko centara za socijalni rad, registrovano 3.024 slučajeva zlostavljanja i zanemarivanja dece.

Kako kaže, zato je osnovano 115 mobilinih timova u isto toliko centara za socijalni rad koji se upravo bave fenomenom dece ulice. Prema njegovim rečima, oni pokušavaju da pronađu načine kako da pomognu mališanima koji su ostali bez roditeljske brige i koji su ostali bez brige čitavog društva.

Podsetimo, Vlada Srbije je u decembru 2016. usvojila dva važna pravilnika za poslodavce, kojima se regulišu mere za bezbedan i zdrav rad mladih, trudnica, porodilja i doljilja.