Do kraja 2017. nova zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji – Nedostaju anesteziolozi, rediolozi, urolozi…
| Izvor: RTS

Zdravstveni sistem na Kosovu i Metohiji dobiće nove zaposlene. Novi kadar trebalo bi da unapredi zdravstvenu zaštitu stanovnika ove pokrajine, poručuju u Kancelariji za KiM. Kako saznaje RTS, pojačanje stiže do kraja godine.

U praksi manjak, a na papiru višak zaposlenih – to je stanje u pojedinim zdravstvenim ustanovma na Kosovu i Metohiji.

Vršilac dužnosti direktora KBC u Gračanici Zvonko Đurđević kaže da je od 1999. godine veliki broj kolega, lekara, medicinskog i nemedicinskog kadra van njihove zdrastvene ustanove, tako da je angažovan po drugim utanovama.

– Situacija je takva da je nama potreban veliki broj lekara, pogotovo specijalista. Mi ih imamo samo na papiru, a oni su angažovani po drugim ustanovama – kaže dr Đurđević.

Deficitarne grane medicine, deficitarne su i u ovoj pokrajini.

– To je anestezija, radiologija, urologija. Trudimo se da se organizujemo sa postojećim osobljem – kaže Đurđević.

Dr Zoran Perić, direktor Zdravstvenog centra u Gnjilanu kaže da je dosta poboljašan rad zdavstvenog centra, ali se teži slučajevi šalju u KBC Kosovska Mitrovica i KBC Gračanica.

– Jedan deo naših pacijenata je još uvek primoran da traži zdravstvenu zaštitu u Vranju, Leskovcu, Nišu, Beogradu – kaže Perić.

Pojačanje je potrebno i zbog renoviranja postojećih i otvaranja novih odeljenja.

– Imamo potrebe i za zapošljavanjem i zbog transformacije KBC, koji zahteva veći broj zaposolenih, posebno kadrovsko jačanje. Bilo je zapošljavanja manjeg obima 2015. godine – 15 radnika. Očekujemo da ćemo novim zapošljavanjem, postići bolju organizaciju zdravstvene službe – kaže dr Milan Ivanović, direktor KBC Kosovska Mitrovica.

Na putu do novog zdravstvenog kadra, već su napravljeni prvi koraci.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Slađana Marković kaže da će stručne komisije već od naredne nedelje izaći na teren, obići svaku zdrastvenu ustanovu i uvideti kakvo je stanje u zdravstvenim ustanovoama.

– Na osnovu toga, u saradnji sa nadležnim institucijama i Kancelarijom za KiM pripremiće se planovi novih kadrovskih rešenja. Nakon toga, sledi zapošljavanje. Otpuštanja nema, zapošljavanja ima i to do kraja godine – kaže Marković.

Stručnu komisiju čine predstavnici Ministartsva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Kancelarija za KiM i Instituta Batut.