Niš i bugarski Pirdop zajedno razvijaju biznis turizam – Moguća gradnja i etnosela
| Izvor: Južne vesti

Da bi buduće turiste privukli u svoje opštine, niška Palilula i bugarski Pirdop će raditi na razvijanju poslovnog turizma. Novcem iz EU projekta, u kome zajedno učestvuju, promovisaće lokalne kulturne i istorijske potencijale, a najavljuju i interaktivne izložbe kojim će promovisati turističke atrakcije.

Nišlije će raditi na uređenju puteva i poboljšanju infrastrukture na planini Seličevici, kaže predsednik Opštine Palilula Aleksandar Ždrale, a „pokušaće da naprave“ etno-selo na nekoj od lokacija u Paliluli i razvijaju seoski turizam.

Turiste će, dodaje Ždrale, pokušati da privuku i u Gornje i Donje Međurovo, gde postoji konjički klub, a jedna od privlačnih destinacija za turiste može da bude i spomen park Bubanj.

– Cilj nam je da Opštinu Palilula otvorimo ka Evropi, kako bi u celom Nišu bilo više turista. Nadamo se da ćemo kroz razvoj turizma i prikazivanjem narodnih običaja i naše kulture uspeti da privučemo i neke strane investitore – dodaje Ždrale.

Da ove dve opštine imaju čime da se pohvale, kako u oblasti istorije i etnografije, tako i prirodnih i kulturnih obeležja, smatra generalni konzul Bugarske u Nišu Edvin Sugarev. On kaže da će turisti ubuduće sigurno hteti da vide Helensku baziliku, muzej Lukanova kuća i selo Dušanci u Pirdopu.

– Ovo je jedan od projekata u prekograničnoj saradnji Bugarske i Srbije, kroz IPA program. Usmeren je ka poboljšanju turističkih kapaciteta opština Pirdop i Palilula i razvoju biznis turizma. To je veoma važno, zato što je sektor turizma jedan od najperspektivnijih u ekonomskim odnosima Srbije i Bugarske. Godišnje više od 300.000 Bugara poseti Srbiju, a otprilike toliko Srba poseti Bugarsku – dodaje Sugarev.

Kako bi ekonomska saradnja ove dve opštine bila intenzivnija, pojašnjava predsednik Opštine Pirdop Angel Gerov, pokazaće turistima iz Srbije svoju bogatu istoriju, bazilike iz 4. veka i jedinstvena arhitektonska rešenja u Pirdopu, kao i rimski put, ali i oblast Stara gora, od koje se za jedan sat pešaka može doći do Stare planine.

Vrednost projekta je 300.166 EUR, a nosilac je Opština Pirdop kojoj pripada 168.588 EUR, dok Palilula dobija 131.577 EUR.