Intenzivno se radi na izmeni Zakona o stečaju – Na rešenje statusa duže od 15 godina čeka dvadeset firmi

Intenzivno se radi na izmeni Zakona o stečaju – Na rešenje statusa duže od 15 godina čeka dvadeset firmi
| Izvor: Dnevnik

Ministarstvo privrede intenzivno radi na izmeni Zakona o stečaju, u nameri da se postupak stečaja ubrza, omogući brže unovčenje imovine kroz stečaj, kao i da se pobošlja položaj hipotekarnih poverilaca.

Nakon toga, kako je objasnio državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Trivunac, nova rešenja biće upućena Vladi Srbije, a potom i srpskom parlamentu. On je istakao da će izmene Zakona o stečaju biti predmet junske revizije u sklopu razgovora i obaveza u okviru aražmana s MMF-om, dodajući da i MMF i Svetska banka „pritiskaju“ Srbiju da što pre donese izmene Zakona o stečaju.

Radna grupa za imenu tog zakona trenutno usaglašava nekoliko tehničkih stvari pa se očekuje da se u narednih desetak dana usaglase različita mišljenja o tome.

Od februara 2015. do sada pokrenuta su 282 stečajna postupka, a neka od preduzeća u stečaju su prodata. Predstavnici Ministarstva privrede kažu da se veliki deo portfolija tog ministarstva preselio u stečaj, i ističu da se prodaja imovine preduzeća kroz stečaj pokazala kao efikasan način privatizacije.

Po podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, na početku ovog mesec u Srbiji je bilo ukupno 2.099 aktivnih stečajnih postupaka, od čega 1.384 za privatnu imovinu, a 715 za društvenu. U prva četiri meseca ove godine otvoreno ih je 105, a zaključeno 45. Od ukupno 6.392 postupka evidentirana u Agenciji, 3.388 aktivnih, zaključenih i obustavljenih traje manje od dve godine, a 2.991 stečajni postupak traje između dve i 15 godina, dok deset slučajeva koji su još uvek aktivtivni traju čak između 15 i 22 godine. Tri stečajna postupka, koja su zaključena, trajala su između 15 i 16 godina.

Ukoliko se pogleda pregled stečajnih postupaka izražen u godinama trajanja, koji je na početku ovog meseca objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, vidi se podatak da još uvek četiri aktivna postupka, od kojih jedan za privatnu imovinu, a tri za društvenu, traju između 15 i 16 godina.

Isti broj postupaka koji se odnose na društvenu imovinu takođe traje između 15 i 16 godini. Od 17 do 18 godina traje jedan postupak stečaja za privatnu imovinu, a toliko je otvoreno i postupaka koji traju između 21 i 22 godine. Uz to treba dodati i podatak da je između 14 i 15 godina još uvek aktivno čak deset stečaja, i to četiri za privatnu svojinu, a šest za društvenu. Sve u svemu, u 20 državnih preduzeća još uvek je aktivan stečajni postupak iako on traje između 15 i 22 godine.

Od zadruga do Jugoexporta

U pomenutih 20 preduzeća s društvenom svojinom u kojima stečaj traje unedogled, zaposleno je oko 3.000 radnika, koji su nekada radili u ZZ Stara Moravica, Jugoexportu, GP Rad internacional, GP Rad Beograd, Jugoexport–nameštaju, Jastrepcu iz Kruševca, ZZ Kolubara, Produktu Vranje…

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *