Delovi za Renault, Škodu, Daimler iz Kragujevca – TPV Šumadija širi pogone
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock) Slovenačka kompanija TPV u Novom Mestu jedna je od vodećih dobavljača na globalnom tržištu automobilske industrije. Pored pet fabrika u Sloveniji, pre 10 godina otvorili su pogon u Kragujevcu, jedini van granica svoje zemlje. Zadovoljni poslovanjem, najavljuju nova ulaganja, izgradnju dodatnih pogona i stipendiranje studenata mašinske struke, prenosi RTS.

Cilj je da u narednim godinama TPV Šumadija ostvari prihod od 10 mil EUR.

Od prve grinfild investicije u Kragujevcu, do proizvođača delova za Renault, Škodu, Daimler. Počeli su skromno, sa proizvodnjom zaptivaka i 70 radnika. Danas ih je više od stotinu, a odavde izlaze i metalni sklopovi za automobile sa oznakom „proizvedeno u Srbiji“.

– Od samog početka, radila sam na različitim pozicijama, različitim radnim mestima. Veoma sam zadovoljna uslovima rada – kaže Jasmina Jokić, zaposlena u TPV Šumadija.

– Pre osam godina, bio sam pripravnik, a sada sam rukovodilac pogona za prvu ugradnju, što znači da imamo mogućnost za napredovanje – rekao je Marko Ristić.

Napredovalo je i preduzeće – uz konstanan rast proizvodnje i izvoza. Plasman proizvoda na tri kontinenta u 25 zemalja učetvorostručen je.

– TPV značajno doprinosi izvozu Šumadije i Pomoravlja. Ukupan izvoz ove firme, u prvih sedam meseci, iznosi oko 3 mil EUR – ističe Predrag Lučić iz Regionalne privredne komore u Kragujevcu.

U fabriku u Kragujevcu, Slovenci su uložili oko 6 mil EUR. Zahtevno automobilsko tržište diktira osvajanje novih tehnologija i proizvoda. Zato otvaraju razvojni centar u kojem će raditi studenti mašinstva.

– To će jedna vrsta satelita našeg velikog razvojnog satelita u Novom Mestu. Zbog iskustva i odličnog kadra iz ove baze, odlučili smo da u Kragujevcu napravimo prvi satelit – naveo je Marko Gorjuk, direktor TPV grupe Novo Mesto.