Bolji dani za prehrambenu industriju u Velikoj Plani – Novi vlasnik Mlekare početkom 2018. pokreće proizvodnju
(Foto: Alexander Tolstykh/shutterstock.com)Celokupna imovina kragujevačke Mlekare Plana, koja se nalazi u Velikoj Plani, prodata je u drugom pokušaju, a novi vlasnik je preduzeće Millc Prom iz Stenjevca.

Ovo preduzeće kupilo je imovinu planjanske mlekare za 31 milion dinara, a kako za eKapiju kaže vlasnik te firme Nebojša Krstić, već je počela obnova objekta, kao i kupovina i instaliranje novih mašina i opreme.

– U mlekari ćemo nastaviti proizvodnju, a otvaranje pogona planirano je početkom 2018. godine – objašnjava za naš portal Krstić.

Kompanija Millc Prom osnovana je u decembru 2014. godine u Stenjevcu kod Despotovca i bavi se preradom mleka i proizvodnjom sireva.

Podsetimo, imovina Mlekare Plana bila je procenjena na oko 115 miliona dinara, a na prvom tenderu, održanom u julu ove godine, nije uspela da pronađe novog vlasnika.

Ovo preduzeće otišlo je u stečaj u avgustu 2016. godine, zbog trajne nesposobnosti plaćanja, a proizvodnja je stala 1. jula iste godine.

(Foto: isak55/shutterstock.com)Nove investicije u Velikoj Plani

Inače, u Velikoj Plani je u toku gradnja još jedne mlekare, i to u indstrijskoj zoni. Taj pogon bi, kako je ranije za naš portal najavio Stevo Željić, direktor kompanije Kruna-Komerc, koja je u martu 2017. sa opštinom potpisala ugovor o kupovini placa, trebalo da bude otvorena u prvoj polovini 2018. godine.

Prema rečima predsednika Opštine Velika Plana Igora Matkovića, u toku su pregovori sa još nekoliko potencijalnih domaćih i stranih investitora. Kako objašnjava za naš portal, kompanija Palanka Promet iz Smederevske Palanke na proleće 2018. otvoriće klanicu krupne stoke u ovoj opštini.

– Nedavno je otvorena i klanica živine Pilence. Novu farmu otvoriće i kompanija Cmana promet, a i vlasnik nove mlekare planira sopstvenu farmu – kaže Matković za eKapiju.

Kako dodaje, u prethodnom periodu uloženo je u uređenje i širenje industrijske zone, pa je tako sada svim investitorima na raspolaganju priključak na gas, struju, vodu, kao i asfaltni put do pogona.

Uz kompanije koje posluju u oblasti hrane, bolji dani stižu i za još jedno planjansko preduzeće. Podsetimo, i nekadašnji gigant u tekstilnoj industriji, modna konfekcija Perkon, pronašao je novog vlasnika, tursku firmu Sercan tekstil, koja planira da uloži milion evra u obnovu i do decembra uposli 150 ljudi.

Inače, među preduzećima u Velikoj Plani posluju i Goša Montaža, Sto posto, Superior, Podrum Radovanović, Mlekara Markovac, Elektra M&V, kao i tri italijanske kompanije – Pei East, Technosaldature i Promek, koji je nedavno obeležio deset godina poslovanja u Srbiji.