Plaćanje administrativnih taksi i integrisanim elektronskim bankarstvom – Od danas nova funkcionalnost Portala eUprava
Izvor: eKapija

Korisnici nacionalnog Portala eUprava od danas administrativne takse za lična dokumenta, produženje registracije vozila ili neku drugu od ukupno 811 različitih usluga, osim uplatnicama, svim vrstama platnih kartica i elektronskim novcem, mogu da plate i integrisanim elektronskim bankarstvom Komercijalne banke KOM4PAY.

Građani koji su korisnici elektronskog bankarstva Komercijalne banke, prilikom plaćanja taksi za usluge na Portalu eUprava, imaju mogućnost da vrlo jednostavno, u potpunosti elektronski, izvrše plaćanje prijavom na svoj nalog elektronskog bankarstva. Tom prilikom dobijaju već pripremljen tj. popunjen nalog za plaćanje, kojim samo potvrđuju i realizuju elektronsko plaćanje, saopštila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije.

– Ovo je još jedan način elektronskog plaćanja na Portalu eUprava. Ne iziskuje fizički odlazak na šalter i mogu ga koristiti građani koji nemaju platne kartice, jedino je potrebno da budu korisnici elektronskog bankarstva Komercijalne banke. Plaćanje administrativnih taksi na ovaj način je bezbedno i jednostavno – kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

– Ovo je prvi put da se u Srbiji realizuje plaćanje usluga na internet portalima putem integrisanog elektronskog bankarstva. Očekujem da će u budućnosti i druge banke realizovati sličnu uslugu, njima je poziv za saradnju stalnu otvoren – dodao je Jovanović.

Podsetimo, od decembra prošle godine na nacionalnom Portalu eUprava je omogućeno plaćanje usluga Dina, MasterCard, Visa i Maestro platnim karticama svih banaka koje posluju na tržištu Srbije, da bi od prošlog meseca bilo omogućeno plaćanje i elektronskim novcem i to iPay vaučerom ili iWallet aplikacijom za mobilni telefon. Na taj način je po prvi put zaokružena elektronska usluga državnih organa, koja do sada nije bila potpuna jer su korisnici morali da idu na šaltere zbog uplate, dodaje se u saopštenju Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije.