Izvor: Tanjug

Nakon 10 godina u Mršincima je oživela proizvodnja u fabrici hartije, zahvaljujući Draganu Didanoviću, vlasniku firme Hizna. On kaže da je u ovu investiciju ušao jer takvu proizvodnju nemaju ni Slovenija, ni Bugarska, ni Rumunija, a najbliža je u Italiji.

Didanović podseća da su fabrike ovakvog tipa postojale nekada u staroj Jugoslaviji, ali su otišle u stečaj, a mašine isečene i prodate u staro gvožđe.

Prema njegovim rečima, vrednost investicije, koju je porodična firma pokrenula sopstvenim sredstvima, je više od 1,5 mil EUR.

– Linija dužine 70 metara kupljena je u Kini i montirana tri godine, uz pomoć kineskih inženjera. Mašina je dopremljena kontejnerski, u osam vagona, a njena ukupna težina je 400 tona. Cena je bila 650.000 USD – navodi Didanović.

Proizvodnja kartona će biti bazirana na reciklaži starog otpadnog papira, koji nijedna druga fabrika ne koristi.

Fabrika hartije u Čačku neprekidno je proizvodila papir od 1930. do 2011. godine, s manjim zastojima samo tokom 1944. godine.

U vreme privatizacije, na početku ovog veka, bila je procenjena na 379 miliona dinara i 17. jula 2007. na aukciji u Agenciji za privatizaciju prodata kompaniji iz Sofije za 91 milion dinara. Već 16. jula 2010. otišla je u stečaj sa dugom od 14 mil EUR, a uskoro je usledilo i bankrotstvo i odlazak 260 radnika na spiskove nezaposlenih.