Italijanski Verdi Fashion otvorio fabriku obuće u Ubu – Do kraja 2018. niče i zasad lešnika
Izvor: eKapija

Italijanski proizvođač obuće Verdi fashion international zvanično je u ponedeljak (25. juna 2018) otvorio pogon u Ubu, vredan oko 1,5 mil EUR, u kome je trenutno zaposleno 70 radnika, prenose Kolubarske.

Prema poslovnim planovima kompanije, predviđeno je da do kraja godine u pogonu bude zaposleno 200 ljudi.

Pogon u Paljuvima je prva investicija u novoformiranoj industrijskoj zoni Stublenica-Ub, gde je Verdi kupio 20 hektara zemljišta, od čega se na jednom hektaru prostire fabrika, površine 2.700 m2, gde su u proizvodnom pogonu za sada formirane krojačnica i jedna i po šivaća linija, dok će deo druge šivaće linije i dve linije montaže biti stavljene u funkciju tokom jeseni.

Lokalna samouprava je infrastrukturno opremila lokaciju za fabriku, priključenjem pogona na gradsku vodovodnu mrežu i obezbeđivanjem kvalitetnijeg napajanja električnom energijom.

Vladimir Mijatović, direktor fabrike Karina moda iz Koceljeve, koja je sa Verdi deo iste grupacije, objasnio je da će se u Paljuvima isključivo proizvoditi ženska kožna obuća.

– Projekat je zamišljen da se realizuje na tri šivaće linije, dve linije montaže i krojačnicom, što znači da bi u nekom svom vrhuncu fabrika do kraja godine trebalo da zapošljava 200 radnika. Mi ćemo postepeno zapošljavati pet do deset ljudi nedeljno i svi mladi koji žele da rade i svi oni koji imaju iskustvo u našoj grani industrije su dobrodošli. Od podrške lokalne samouprave i lokalnog stanovništva zavisi kako će fabrika raditi. Trenutno smo u sezoni proizvodnje zimske kožne obuće, koja traje do septembra, a posle toga i nakon kolektivnog godišnjeg odmora, proizvodićemo letnju obuću. Dok ne stignu preostale mašine, što očekujemo u septembru ili oktobru, ovde ćemo praviti samo gornje delove obuće, a montažu radimo na drugom mestu – rekao je Mijatović.

Prvih 70 radnika prethodno je prošlo obuku u „sestrinskoj“ koceljevačkoj firmi Karina moda, a kako su saznali iz Kolubarskih, plate zaposlenih u Paljuvima iznosiće 32.000 dinara.

Generalni direktor Verdi fashion international Janusz Wisniewski ukazao je da ova kompanija ima fabrike obuće u Italiji, Rumuniji i Albaniji, a modeli cipela proizvedeni u Paljuvima uglavnom su namenjeni za renomirane evropske i ruske firme, koje su njihovi dominantni kupci.

Predsednik Opštine Ub Darko Glišić, koji je zajedno sa investitorima obišao pogon u Paljuvima, izrazio je zadovoljstvo što je fabrika u veoma kratkom roku izgrađena i otvorena.

– Ova investicija nam mnogo znači, tako da smo uspeli da u rekordnom roku opremimo lokaciju i uradimo jedan trafo, koji obezbeđuje dovoljno električne energije, a doveli smo i vodu. Ttrudimo se da na najbolji mogući način budemo na usluzi ljudima koji su odvojili ne mali novac i u jednoj bliskoj saradnji rešimo sve ono što je naša obeveza – rekao je Glišić.

Industrijska zona Stublenica-Ub, koja se nalazi u blizini deonice budućeg autoputa Beograd-Južni Jadran, raspolaže sa još 90 hektara zemljišta i prema Glišićevim rečima, i druge kompanije su zainteresovani da ovde grade svoje pogone.

– Kako se bude bližio kraj izgradnje autoputa, očekujem da interesovanje bude veće,tako da polako opremamo i ostale parcele koje se ovde nalaze. Sada imamo dobar primer kako to izgleda i kako je korektna saradnja između lokalne samouprave i investitora dovela do toga da napravimo jedan industrijski objekat, na obostrano zadovoljstvo i korist – naveo je Glišić, dodajući da lokalna samouprava svakodnevno komunicira sa potencijalnim investitorima i nove privredne aktivnosti vidi kao ključ razvoja ubske opštine.

Pored fabrike plantaža lešnika

Do kraja godine, pored fabrike obuće u Paljuvima niće će i zasad lešnika. Naime, Italijani planiraju da na 11 hektara oforme plantažu ovog koštunjavog voća, a preostalih osam hektara su prema rečima vlasnika kompanije Verdi predviđeni za prodaju eventualnim zainteresovanim investitorima, navode Kolubarske.