Internet je pun mudrosti i motivacijskih citata koji će vas ohrabriti i olakšati ulazak u preduzetništvo. Ipak, strahovi sa kojima se suočavaju preduzetnici su univerzalni.

biznis plan

POBEDITE STRAHOVE PRE SKOKA U PREDUZETNIŠTVO

1. Premalo znam

Nikad nećete znati sve. Znanje je dobro i neprocenjivo, a od najboljih možete naučiti da je najvažniji osećaj za posao, samopouzdanje i dobar izbor saradnika.

2. Drugi su bolji od mene

Ne upoređujte se sa drugima, naročito sa onima koji već imaju razvijen posao, jer ćete biti u lošem raspoloženju. I najveća preduzeća na svetu su počela kao i sva druga – od početka i često od nule.

3. Šta ako ostanem bez novca?

Zabrinutost da ćete ostati bez para je najobjektivniji strah od svih strahova sa kojim morate da se suočite pre pokretanja biznisa. Verovatno ste pomislili da je raditi za nekog manje rizično. Ali kad dođete do tačke kad vam rad za nekog drugog dosadi i želite da isprobate svet preduzetništva, vreme je da razmislite o tome da postanete sam svoj gazda.

4. Šta ako mi ne uspe?

Mnogi preduzetnici nisu uspeli i to vas može uplašiti. Ipak – to je samo statistika. Preduzetnici koji su uspeli često ne govore o svim greškama i o neuspehu pre nego što su razvili posao. Zapitajte se, šta imaju zajedničko Bill Gates, Henry Ford, Richard Branson i Walt Disney? Pre nego što su uspeli morali su da se suoče sa porazom.

5. Gde početi?

Za početak – na papiru. Dobar plan neće negativno uticati na posao. Ako svoje poslovne ideje zapišete, lakše ćete ih ostvariti. Naravno, na papiru nećete moći da predvidete sve pojedinosti, ali u svakom slučaju je bolje to uraditi kako stručnjaci savetuju.

Za lakši početak predlažemo vam da posetite našu internet stranicu i pogledate savete i kurseve koje nudimo za pokretanje preduzetništva. Eduka plus je pouzdan poslovni partner i pružamo podršku svim početnicima u biznisu, ali i onima koji žele da ga oglašavaju i razviju. Edukujte se kod nas i postanite uspešan preduzetnik.