Aerodrom Konstantin Veliki šansa za razvoj čitavog juga Srbije – Tek svaki deseti putnik iz Niša
| Izvor: Novosti

Među korisnicima kapaciteta aerodroma Konstantin Veliki tek je svaki deseti iz Niša, iako najviše novca za ulaganje u obnovu infrastrukture ove vazdušne luke odlazi upravo iz njihovih džepova, odnosno iz gradske kase.

Godišnje lokalna samouprava sa Nišave dotira poslovanje aerodroma sa po 100 miliona dinara, pa je novi gradonačelnik Darko Bulatović nedavno najavio da će p(r)ozvati i predsednike okolnih opština, te načelnike okruga, da se uključe u obnovu aerodroma jer je to interes svih stanovnika ovog dela Srbije.

Direktor Konstantina Velikog Vladica Đurđanović pozdravlja ideju gradonačelnika, ali priznaje da je veoma skeptičan kada je krajnji ishod u pitanju.

Kaže, niko nije očekivao da će za godinu dana broj putnika od nule skočiti na čak 40.000. Jer, tek u junu prošle godine su startovale prve redovne linije prema Malmeu i Bazelu. I to je pomenutih 40.000 putnika, a do kraja godine se očekuje da će ih biti i tri puta toliko – s obzirom na to da se iz Niša saobraćaj sada odvija na još sedam novih linija.

– Apsurdno je, ali tačno da je aerodrom više novca dobijao kada nije radio, odnosno kada se nije bavio prevozom putnika. Međutim, ta sredstva su trošena za plate, a nije se investiralo, pa sada moramo da ulažemo u infrastrukturu jer je pritisak putnika baš veliki, a svima treba obezbediti sve – od bezbednosti, do udobnosti – kaže Đurđanović.

Ipak, ne veruje da će komšije hteti da pomognu na način na koji pomaže niška lokalna samouprava.

Aleksandar Simonović, predsednik opštine u Prokuplju, kaže da je stanje u njihovom budžetu veoma teško, ali da postoji prostor za saradnju. Prethodno, međutim, treba proceniti koliko bi ova opština u srcu Toplice od svega toga imala koristi.

– Za nas je veoma važno da niški aerodrom funkcioniše, s obzirom na to da se nalazi na samo 25 kilometara od Prokuplja, pa je to prednost koju uvažavaju svi investitori koji dolaze – priznaje Simonović.

I u kabinetu gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića smatraju da je razvoj niškog aerdoroma značajan za čitav jug Srbije. Kažu, veći broj letova znači lakše i brže putovanje za veliki broj ljudi iz dijaspore, ali i privrednike iz čitavog ovog kraja. Posebno ih raduje to što se oživljavanjem vazdušne luke, od koje su udaljeni oko 40 kilometara, otvaraju i turističke perspektive, odnosno olakšava dolazak gostima iz inostranstva.

Realnost

– Realan osnov da konkretnije podrži razvoj aerodroma u Nišu ima čak devet okruga na jugu Srbije, odakle se, posredno ili neposredno, mnogo novca „odliva“ ka beogradskoj i skopskoj vazdušnoj luci. Završetak Koridora 10 je planiran za decembar ove godine i to će omogućiti stanovništvu sa juga da brže stigne u Niš nego u Skoplje – konstatuje Srećko Pejković, načelnik Pčinjskog okruga.