Afričke države pozvale kompanije kompanije iz Srbije da ulažu

Privredna komora Srbije i Srpsko-afrički investicioni forum (SAIF) organizovali su danas poslovno-investicioni skup na kome je upućen poziv privrednicima Srbije da više investiraju u Afriku.

Forum je okupio oko 100 učesnika iz Južnoafričke Republike (JAR), Zimbabvea i drugih afričkih zemalja, kao i više od 30 firmi iz Srbije, ali i kompanije iz Istočne Evrope. Gosti iz Afrike su poručili „da investicije u Africi imaju bolju perspektivu nego na Zapadu, gde je ulaganje mnogo rizičnije“.

Poslovno-investicioni forum SAIF organizovan je sa ciljem da približi i predstavi mogućnosti za unapređenje zajedničkih aktivnosti i jačanje privrednih veza Srbije i zemalja u okruženju sa JAR i Afričkim unijom.

Savetnik predsednika PKS Miroslav Miletić rekao je da je inicijativa za saradnju potekla tokom radne posete predsednika PKS Marka Čadeža Južnoafričkoj Republici u junu ove godine. On je naveo da je ukupna robna razmena između Srbije i JAR u 2016. bila skoro 17 mil USD. Na listi najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, JAR se prošle godine u izvozu našao na 84. mestu, a u uvozu na 65. mestu.

– Pozitivan saldo bilans u poslednjih pet godina bio je na strani JAR, što je rezultat uvoza iz nerazvrstane robe, voća, kamena, peska i granita – rekao je Miletić.

U prvih osam meseci ove godine Srbija je najviše izvezla cigarete, hartiju, karton, transportere, delove i pribor za mašine, mašine za pakovanje i zavijanje, pneumatske gume, vatreno oružje i slične naprave, lekove i ostalo.

Miletić je istakao da postoji mogućnost za povećanje saradnje u skoro svim oblastima, ali da je potrebno otkloniti probleme u transportu i ukloniti carinske i birokratske procedure. On je podsetio da je u aprilu 2017. osnovana Zajednička privredna komora Srbije i Južne Afrike.

Predsednik Srpsko-afričkog investicionog foruma (SAIF) Žarko Tarić rekao je da postoji veliki potencijal za saradnju sa Afrikom i da je JAR ulaz za naše privrednike na tržište od 1,1 milijardu ljudi u Africi. Kako je naveo, JAR želi preko Srbije da se poveže i sa celim regionom Zapadnog Balkana, pošto sa Srbijom već ima saradnju i prijateljske odnose.

Tarić je istakao da je JAR jedna od infrastrukturno najrazvijenijih zemalja Afrike, sa razvijenim finansijskim sistemom.

– Imamo puno da naučimo od privrede Južne Afrike, a Srbija želi da podstakne razmenu tehnologija u IT sektoru, infratrukturnom, mašinskom i drugim, i to će biti tema susreta u narednim mesecima – naveo je Tarić.

Generalni sekretar SAIF Zolani Mkiva rekao je da je SAIF osnovan kako bi pokrenuo odgovarajuće projekte koji su dobri za naše regione.

– Želimo da podstaknemo Balkan da investira u Afriku, jer budućnost je u Africi – poručio je Mkiva.

U okviru SAIF-a organizovani su B2B sastanci između afričkih i srpskih kompanija, a predstavljeni su i privredni potencijali Srbije, zemalja u regionu i afričkih zemalja.