Afričke kompanije zainteresovane za saradnju sa srpskim privrednicima
| Izvor: eKapija

Konferencija „Kako poslovati sa Podsaharskom Afrikom“ okupila je danas srpske privrednike i kompanije iz Nigerije, Sudana, Konga, Kenije, Angole, Zambije i Mozambika, kao i privredne i diplomatske predstavnike više afričkih zemalja. U fokusu konferencije, koja je održana u Privrednoj komori Srbije, bio je razvoj potencijala za poslovanje u regionu Afrike koji sačinjava veliko i prosperitetno tržište, a gde vodeće domaće kompanije već imaju izgrađene pozicije, navodi se na sajtu PKS.

Otvarajajući skup Miroslav Miletić, potpredsednik PKS, naglasio je da je inicijativa za pripremu konferencije potekla od sve većeg interesovanja srpske privrede za tržište Podsaharske Afrike, ali i od brojnih afričkih kompanija koje se učestalo obraćaju Privrednoj komori Srbije u nameri da ostvare saradnju sa srpskim preduzećima.

– Pored uspešne srpske kompanije Nelt, danas su sa nama svoja iskustva podelile i afričke kompanije koje su došle u Srbiju sa željom da ostvare saradnju sa proizvođačima prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, lekova, kozmetike, kućne hemije, tekstila i obuće, građevine, rudarstva, automobilske industrije i obrazovanja – rekao je Miletić.

Prema podacima koji su navedeni na konferenciji, a koji potiču od Republičkog zavoda za statistiku, u poslednjih pet godina robna razmena između Srbije i Podsaharske Afrike konstantno raste. Pozitivan saldo trgovinskog bilansa na srpskoj strani zabeležen je u 2014. i 2015, a na afričkoj u 2012, 2013. i 2016. godini. Protekle godine Srbija je izvezla robu u iznosu od 71,3 mil USD, dok je uvoz iz Podsaharske Afrike u navedenom periodu iznosio 96,3 mil USD, za 60% više u odnosu na 2015. godinu. U prva dva meseca 2017. Srbija je zabeležila izvoz proizvoda u iznosu od 4,2 mil USD, dok je uvoz iznosio 8,1 mil USD.

Na listi izvoznih proizvoda našli su se prerađeni duvan, mašine za automatsku obradu podataka, mašine za proizvodnju hrane, električne mašine i aparati, drumska motorna vozila, gume za automobile i drugo. S druge strane, u navedenom periodu Srbija je najviše uvozila kakao, nerazvrstanu robu, prirodni kaučuk i gume, kafu i zamenu kafe, kamen, pesak, granit i drugo.

U 2016. godini najveći spoljnotrgovinski partneri Srbije u Podsaharskoj Africi u izvozu su bili Mauritanija, Kenija, Nigerija, Ekvatorijalna Gvineja, Angola, Gana, Južna Afrika i Gabon, a u uvozu Nigerija, Južna Afrika, Gana, Obala Slonovače, Eritreja, Uganda, Mozambik, Kenija i Zimbabve.

Na konferenciji je ukazano da postoji mogućnost za povećanje razmene u skoro svim oblastima, ali je potrebno obostrano napraviti kvalitetan organizacioni korak i otkloniti sve smetnje koje utiču na povećanje saradnje, počev od problema u transportu, pa sve do uprošćavanja raznih carinskih i drugih birokratskih procedura.